Інкерманський чоловічий монастир св. Климента (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 археологічна ділянка, монастир, цікаве місце, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en), Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП), печерна церква / монастир

Вважається, що саме на ці каменярні наприкінці І ст. н.е. був засланий папа римський св. Клемент, що вирубав тут першу церкву в скелі і таким чином заснував Клементівський монастир, що діє донині.

Св. Клемент (Климент) зображений на гербі Інкерману. Розп'яття на якорі оповідає про мученицьку долю Святого Клемента, одного з найвизначніших проповідників християнства, засланого згідно з переказами в інкерманські каменоломні в I ст н.е. Через свої проповіді за наказом Римського імператора Трояна Святий Клемент був прив'язаний до якоря і втоплений в морі. В ім'я Святого, однаково шанованого як східним, так і західним християнським світом в Інкермані був заснований і нині відроджений Свято-Клементовський монастир.

Інкерманський монастир виник у VII-IX століттях і існував майже до 1485 року. Дехто вважає, що тут бував Андрій Первозванний. Монастир було засновано у Монастирській скелі на березі гирла річки Чорна. До монастиря входили 8 печерних і наземних церков сполучені ходами, житлові приміщення, готель і господарські будівлі. Монастир прикривала фортеця Каламіта. Якщо підніматися від підніжжя скелі по сходах, можна потрапити до першої печерної церкви св. Мартіна, потім до невеликої каплиці та, нарешті, до печерного храму св. Климента. Давнє повір'я оповідає, що в I столітті н. е. імператор Траян заслав до Криму на каторжні роботи римського єпископа Климента. Звинувачений у проповідуванні християнських ідей, Климент залишився вірний собі та своїй вірі. Тут, в інкерманській каменоломні, він сам звів, а точніше висік у скелі першу церкву. Разом з учнями апостол Климент побудував в Інкермані до 75 храмів і після смерті його було зараховано до сонму святих. 655 року в Інкерманській печері помер засланий сюди імператором Костянтином II і теж зарахований до сонму святих римський папа Мартін. Монастир став діяти під ім'ям Інкерманського скиту святих Климента та Мартіна. У радянський період монастир не діяв. Нині монастир відроджено.
До наших часів збереглися печерні церкви та келії (усі - штучного походження). Стіни церкви св. Климента зберігають залишки орнаментальних і тематичних фрескових розписів, поруч стоїть церква св. Мартіна (1867 рік).

klymenko.data-tec.net/other_world/Ukraine.Crimea.Inkerm...
www.castles.com.ua/inkermen.html
Міста поруч:
Координати:   44°36'14"N   33°36'28"E
  •  32 км
  •  345 км
  •  379 км
  •  383 км
  •  404 км
  •  414 км
  •  427 км
  •  441 км
  •  456 км
  •  569 км
Ця сторінка востаннє змінена 1 рік тому