Duitse bunker (Oosteeklo)

Belgium / Ost-Flandern / Evergem / Oosteeklo / Abdijstraat
 Eerste Wereldoorlog 1914-1918, bunker, beschermd gebouw, 20e eeuwse constructie
 Een foto toevoegen

Betonnen militaire constructie van 6,9 breedte op 8,6 meter lengte die aan noordelijke zijde versmalt tot 1 meter breedte. Bovenop de constructie is aan de noordzijde een borstwering van 1,7 meter hoog aangebracht, waardoor de constructie hier 5 meter hoog is.

De constructie is opgetrokken aan de hand van betonstenen. De dakranden zijn afgewerkt met een fijne laag cementering. Op de rand van het dak zitten ijzers met kleine gaatjes. Het plafond binnenin is verstevigd met stalen profielen waartussen houten planken zitten (deels bewaard).

Aan zuidelijke zijde zitten twee toegangen, die de uiteinden vormen van een geknikte gang. De gang loopt ter hoogte van de rechtertoegang nog iets verder door in noordelijke richting, naar verluidt de plaats voor een toiletton. Via een doorgang wordt de grootste ruimte bereikt, 3,25 op 3 meter groot, met aan noordelijke zijde een kleine voorkamer van 1,3 op 1 meter. In de meest noordelijke muur, die 2 meter dik is, zit er een opening van 0,5 op 0,5 meter, die naar het midden toe versmalt zoals een zandloper.

Bij de toegangen zijn er ijzeren deurelementen bewaard. In de gang zitten ijzers in de muren voor de bevestiging van bedrading en is een grote nis uitgewerkt in de achterste muur. Doorheen deze muur loopt een horizontale opening. In het plafond zijn er minimum drie kleine vierkante openingen. In de muren van de grootste ruimte zijn nissen uitgewerkt, door het weglaten van betonstenen, meestal twee onder elkaar.
id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301103
Nearby cities:
Coördinaten:   51°10'25"N   3°41'8"E
This article was last modified 5 jaren geleden