Kasteeldomein van Wannegem-Lede (Wannegem-Lede)

Belgium / Ost-Flandern / Kruishoutem / Wannegem-Lede / Huisepontweg, 36
 kasteel, beschermd gebouw, 18e eeuws constructie
 Een foto toevoegen

Het eind 18de-eeuws kasteeldomein met "maison de plaisance" in classicistische stijl en Engelse parkaanleg is ingeplant op de zuidhelling van de heuvelrug, halfweg tussen de dorpskom van Lede (ten oosten) en Wannegem (ten westen). De noordelijke begrenzing wordt gevormd door de Huisepontweg; het zuidelijk deel van het domein met hoeve zogenaamd 't Neerhof en grote vijver strekt zich uit tot over de Wannegem-Ledestraat.

Doorslaggevend voor het kasteel van Wannegem is de inplanting op de heuvelrug met een streng symmetrische opstelling van de gebouwen in het noordelijk kasteeldomein volgens een noordoost-zuidwest as met buiten de as geplaatste toegang aan de Huisepontweg. De dienstgebouwen, de hovenierswoning in het oosten en het koetshuis in het westen werden haaks op het kasteel ingeplant. Respectievelijk sluiten de ommuurde zones met moestuin en oranjerie en boomgaard en volière hierbij aan.

Het kasteeldomein is toegankelijk via een groot segmentboogvormig toegangshek met ijzeren en houten hekken tussen vier zware gepleisterde pijlers geflankeerd door arduinen schamppalen.

id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43828
Nearby cities:
Coördinaten:   50°53'24"N   3°33'42"E
This article was last modified 5 jaren geleden