Kasteeldomein Genthof (Buggenhout)

Belgium / Ost-Flandern / Buggenhout / Mandekensstraat, 121
 kasteel, beschermd gebouw, 19e eeuwse constructie
 Een foto toevoegen

Kasteeldomein “Genthof” met koetshuis, paardenstallen en knechtenwoning, omgrachte zogenaamde “Kaashoeve” en voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 ha met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat.
Oude site met walgracht, minstens teruggaand tot de 17de eeuw, volgens het meetingsboek van 1690 in kaart gebracht als een omgracht landhuis met twee parallelle vleugels met puntgevels in de noordoosthoek van een dubbele omgrachting met dreef naar de Mandekensstraat afgesloten door hekken en al Genthof genoemd, in het bezit van de heer Huens uit Mechelen. Het werd omschreven als “speelhofken ende Casteelken” met 167 roeden grond en “eenen boomgaert” van 178 roeden. Een “dreve die van de Heirbaen naer het casteelken” leidde besloeg 445 roeden grond.
Een zandstenen gevelsteen met jaartal 1639, vermoedelijk van het oude gebouw, werd in de moestuinmuur ingemetseld. Dezelfde configuratie met dreef vanaf de Mandekensstraat en toegang vanaf een kronkelende straat vanaf de Beukenstraat, thans Genthof genoemd, vinden we terug op de Ferrariskaart van 1771-78. De laatste erfgename uit de familie Huens, Maria Amelia Huens, echtgenote van jonkheer Pieter Jozef de Waepenaert d’Erpe, stierf in 1812 en werd in de kerk van Buggenhout begraven. Het oudste kadaster (ca 1830) geeft nog de erfgenamen Waepenaert als eigenaars aan en toont een tweeledige rechthoekige omgrachting met een L-vormig landhuis meer noordwaarts ten overstaan van het oude kasteel ingeplant. Volgens literatuur en de kaart van A. Wauters van de “Spoorlijn Mechelen-Dendermonde rond 1840”, uit de “Atlas pittoresque des chemins de fer de la Belgique” was het kasteel met classicistisch voorkomen, toen in het bezit van de heer Theodor Simon Gando, rentenier uit Parijs. Na zijn overlijden in 1843 wordt het domein eigendom van Prosper Auguste Felix de Behault de Blaregnies (bij Mons) gehuwd met M. Limnander de Nieuwenhove uit Gent. Volgens het kadasterarchief en onuitgegeven archieven liet deze het bestaande kasteel slopen en op dezelfde plaats een volledig nieuw groter kasteel als zomerverblijf oprichten naar de plannen van 1859 van de Gentse architect Louis Minard. Hierbij werd de oostzijde van de omgrachting gedempt. Zijn zoon Arthur, erfgenaam van het domein sinds 1895 (cf. vernieuwde arduinen gedenksteen in de tuinmuur), zal in 1896 de oude bijgebouwen ten oosten van kasteel laten slopen en nieuwe paardenstallen met koetshuis en knechtenwoning oprichten. Ook de deels ommuurde moestuin en serres werden toen aangelegd. Tot WO II werd het kasteel in de zomermaanden bewoond door de familie de Behault.

id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44589
Nearby cities:
Coördinaten:   51°1'18"N   4°10'0"E
This article was last modified 7 jaren geleden