Перше розміщення міні-скульптури «Київський слоник» (Київ)

Ukraine / Kyyiv / Kiev / Київ
 історичний шар  Додати категорію

20 вересня 2018 року поблизу Арки дружби народів з'явилася 9-я міні-скульптура в рамках проекту «Шукай».
Нову бронзову пам'ятку присвятили фонтану у вигляді слоника, який радував жителів і гостей міста в 30-х роках XX століття в нині Центральному парку.
Автор даної скульптури Марко Галенко ретельно пропрацював всі деталі, витративши на це 2 тижні. У слоника є навіть дві дірочки на хоботі, що максимально деталізує його реалістичність.
Автор проекту "Шукай" Юлія Бевзенко.
"Останній встановлений символ - це київський слоник. Це фонтан, який стояв в Хрещатому парку, парку Купецького зібрання, Піонерському парку, в Центральному парку сьогодні. Це було місце зустрічі всіх. Він був встановлений в 1936 році, вистояв Другу світову війну. Так простояв 40 років, а знесли його, коли тут почали будувати Арку дружби народів ", - розповіла Бевзенко.
Вона зазначила, що для слоника вже придумали легенду: "Зітри мене і життя буде фонтанувати".
Для вивчення більш докладної інформації про міні-символ, поруч зі скульптурою є табличка з QR-кодом, скануючи який відкривається сайт з описом.

Юлія Бевзенко:
Київський слоник.
У 1930-ті роки в Хрещатому парку (Купецький сад, Піонерський парк) з'явились численні водяні басейни і фонтани (автор фонтанів – Михайло Фролов), серед них була окраса парків на схилах міста – фонтан «Слон», який розміщувався в тому місці, де стояла літня будівля Купецького клубу.
З хобота Слона бив шестиметровий струмінь води, доповнювали ефект зустрічні потоки вздовж бортика. Фонтан відразу полюбився і дітям, і батькам. Конструкція виявилася досить стійкою, фонтан один з небагатьох пережив військові бомбардування і після війни став символом міста, яке вистояло, символом відродження. Його любили зображувати на післявоєнних листівках, знімати у фільмах.
Після Другої світової війни (в 50-60-тих роках) компанію фонтану в парку складали стереокінотеатр «Дніпро» (зараз на цьому місці Київський Ляльковий театр), танцювальний майданчик круглої форми «Жаба» з живим оркестром (огороджений зеленим парканом), популярне в ті часи літнє кафе «Слоник» (біля оглядового майданчика, звідки відкривався вид на Поділ). Взимку публіка танцювала в критому опалюваному приміщенні «Червона троянда».
Фонтан «Слон» простояв у парку до 1970-х років.
Цю скульптуру ми присвячуємо київському відродженню.
Ми присвячуємо його всім нашим батькам-киянам та їхнім батькам, які пам‘ятають про слоника та про найкращі роки свого життя.
Партнер – інтернет-аукціон для колекціонерів Violity.
За підтримки Центрального парку культури та відпочинку міста Києва в особі Артем Сауляк.
Скульптор Марко Галенко.
Менеджер проекту Сергей Галенко.

6 листопада 2018 року стало відомо що злодії вкрали скульптуру бронзового слоника.
Міні-скульптуру спиляли, а поблизу не було камер відеоспостереження. За словами автора проекту "Шукай" Юлії Бевзенко, вже прийнято рішення про відновлення слоника.
"Ми демонтували підставу скульптури і пам'ятну табличку. Швидше за все, нова скульптура "Київський слоник" буде стояти в іншому місці, під камерами, як і більшість міні-скульптур", - повідомила Бевзенко.
Зараз організатори шукають нову локацію, де можна було б встановити пам'ятник. Розглядаються варіанти: Поштова площа, будівля філармонії, цирку або зоопарку.

28 грудня 2018 року нову мініатюрну скульптурку слоника встановили в ТЦ "Глобус" 1 лінія, вхід біля Лядських воріт - wikimapia.org/#lang=uk&lat=50.451016&lon=30.522468&z=1...

Більше про фонтан "Слон" в історичному шарі - wikimapia.org/#lang=uk&lat=50.454755&lon=30.528951&z=1...
Міста поруч:
Координати:   50°27'18"N   30°31'48"E

Коментарі

  • https://znaj.ua/capital/185127-ulyublenets-m%D1%96ljon%D1%96v-znik-vandali-spilyali-odin-%D1%96z-simvol%D1%96v-ki%D1%94va --- У Києві викрали фігурку "Київський слоник"
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому