Самуилова крепост

Greece / Serrai / Ano Poryia /
 руини на крепост, постройка от 11-ти век

Самуиловата крепост е изградена върху основите на тракийско и раннобългарско славянско селище. Върху хълма цар Самуил построява землено укрепление, защитено от три вала и два рова, концентрично разположени. Първият вътрешен вал има сложна конструкция с ядро от камъни и пръст.
Построена е вероятно в периода 1009 – 1013 година по време на управлението на цар Самуил и е част от мащабна фортификационна система.
В съчиненията на византийските хронисти от 11 век Йоан Скилица, Георги Кедрин, Йоан Зонара, Кекавмен и други се известява за преграждането на Ключката клисура с широка преградна стена – дема. Археологическитеизследвания сочат, че демата представлява сложна система от отбранителни съоръжения, които започват от склоновете на Беласица, южно от село Ключ и опират на север в склоновете на Огражден. Укрепителните съоръжения се простират в протежение на повече от 8 километра. Самата крепост, известна по-късно като Самуилова крепост е само част от тази фортифицационна система.
Гребенът на вала е завършвал с широка стена, изградена от ломени камъни, споени с кал. Върху най-високата част на хълма са открити правоъгълни каменни основи на дървена наблюдателна и отбранителна кула, конструктивно свързана с каменната стена. Останалите два вала имат единна структура на насипа си. Разположението на Самуилова крепост позволява да се контролира цялата клисура и да се използва като команден военно-стратегически пункт на всички сектори на отбранителната система. Във фортификационно отношение укреплението носи белезите на българската укрепителна традиция, характерна за времето на Първото българско царство. Крепостта се свързва с ослепяването на българските воини по времето на цар Самуил. В околностите на крепостта през лятото на 1014 година се е състояла историческата Беласишка битка, в която българските войски са предвождани от цар Самуил. Войските на византийския император Василий II разгромяват българската армия и пленяват много войници. Цар Самуил и неговото обкръжение успяват да се спасят. След края на битката византийският император ослепява 14-хилядната пленена българска армия, като на всеки сто души оставя по един едноок водач.
Обект номер 5а от Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ на Българския туристически съюз:
www.btsbg.org/100nto/nacionalen-park-muzey-samuilova-kr...
www.obekti.tourism-bg.net/5.2_samuilova_krepost.html
welcome.bg/listing/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d1%83%d0%b8%d0%bb...

sandanski.com/samuilova_krepost
www.tourism.government.bg/bg/tourist-destinations/2304/...
bgnasledstvo.org/bg/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d1%83%d0%b8%d0%b...
purebulgaria.net/s-235-%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%B8%D...
bulgariatravel.tv/landmark/get/55
oilaripi.com/bg/page/atlas/details/79-samuilovata-krepo...
opoznai.bg/view/samuilovata-krepost
bulgariatravel.org/bg/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d1%83%d0%b8%d0...
poseti.guide-bulgaria.com/a/519/samuilova_fortress.htm
visit.bg/patevoditel/arheologicheski-istoricheski/samui...
www.mirela.bg/naemi/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%B8%D0%B...
pochivka.bg/samuilova-krepost-e63
rila.ws/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d1%83%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b...
www.digital-culture.eu/bg/material-assets/bulgaria-dist...
bulgariantourist.com/Samuilova-krepost
rezervaciq.com/zabelejitelnosti/samuilova-krepost/930
www.landbg.info/bg/poi/samuilova-krepost
Nearby cities:
Координати:   41°23'41"N   23°1'45"E