Palatul Mocioni - Teleki ''Micul Trianon de pe Valea Mureșului'' (Capalnas)

Romania / Arad / Savarsin / Capalnas
 palat, Neoclassical (architecture) (en), clădire istorică, tourist attraction (en), 1870s construction (en)

Un exponent al patrimoniului arhitectural lăsat în zona Banatului de nobila familie româno-macedoneană Mocioni, ansamblul Căpâlnaș vorbește și astăzi despre bunăstarea și importanța acestei mari familii. Palatul, o componentă cheie a întregului ansamblu, este unul dintre primele proiecte ale arhitectului vienez Otto Wagner. Proiectată cu eleganță, după modelul Micului Trianon din Versailles, clădirea palatului este evidențiată de parcul arboretum din jur și este deservită de diferitele anexe, formând astfel ansamblul Mocioni din Căpâlnăș, unul dintre cele mai remarcabile ansambluri nobiliare din secolul al XIX-lea în spațiul extraurban românesc.

Situat în inima parcului de 8 hectare, impunătoarea siluetă a palatului se remarcă din spațiul public ca fiind capul de acces în perspectivă - o alee frumoasă mărginită de copaci. Marcând prima etapă a creației lui Otto Wagner - perioada precursoră a proiectelor de stil Secession - care va consacra opera arhitectului vienez - palatul Mocioni este construit într-un spirit eclectic clasicist, inspirat de modelul Micului Trianon din Versailles.

Domeniul Căpâlnaș a intrat în posesia familiei Mocioni în 1853, când a fost cumpărat de Ioan Mocioni de Feon de la familia Zichy pentru 260.000 de florini. Palatul va fi construit abia între anii 1876-1879 sub patronajul Ecaterinei Mocioni - fiica lui Ioan Mocioni de Feon - și a soțului ei, Mihai Mocioni. Planurile palatului au fost întocmite în 1867 de arhitectul vienez Otto Wagner, iar arhitectul Kallina Mór a fost cel mai probabil responsabil cu execuția lucrărilor, dar și cu cripta familiei Mocioni, construită pe moșia Feoni. Domeniul va fi moștenit de fiii lui Mihai și Ecaterina Mocioni, Eugen și Alexandru Mocioni. Palatul va fi locuit de Eugen Mocioni și familia sa - soția sa, Therezia Horvath și cei cinci copii ai săi - în timp ce fratele său, Alexandru, va locui în palatul din Birchiș. Cu o educație aleasă, pasionați de muzica clasică, cei doi frați vor organiza numeroase evenimente muzicale la reședința Căpâlnaș. Theodor Botiș, autorul Monografiei familiei Mocioni, amintește: „În Castelul Căpâlnaș, unde locuia familia lui Eugen Mocioni, distracția zilnică și aproape unică era muzica. În zilele recepției, au fost susținute concerte de muzică clasică, folosind cele două piane de salon. Dar concertele au primit o strălucire artistică în principal datorită Doamnei casei, << Cocoana Terezia >> a cărei voce frumoasă, colorată și îngrijită i-a fermecat pe invitați. De fapt, întreaga personalitate a acestei femei avea un farmec de neuitat. "

Câteva luni mai târziu, odată cu sosirea regimului comunist, întregul domeniu va fi naționalizat, iar familiei i se va interzice vizita domeniului și a mormintelor. Atât biblioteca palatului, cât și colecția de fluturi a contelui au fost distruse. Palatul a fost golit și transformat într-o unitate medicală, care funcționează și astăzi. Domeniul a fost retrocedat în anul 2000 la moștenitorii contelui Teleki.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°58'25"N   22°13'28"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani