Grootseminarie (Brugge)

Belgium / West-Flandern / Brugge / Potterierei, 72
 department of theology (en), katholicisme

Een unieke groenplek middenin de stad, voorzien van een weelderige boomgaard en begraasde weides. Deze cisterciënzerabdij, opgetrokken tussen 1628 en 1642, was het toevluchtsoord van de monniken van de abdij Ter Duinen toen die Koksijde inruilden voor een veiliger bestaan binnen de Brugse stadsmuren. Sinds 1833 huist het Grootseminarie hier en tot vandaag worden hier priesters opgeleid.

bezoekers.preview.brugge.be/nl/grootseminarie
www.grootseminariebrugge.be/

Het gebouwencomplex behoudt nagenoeg zijn historisch gegroeide aanleg met de laatclassicistische kerk in het noorden aan de Potterierei. In het oosten aansluitend op het koor van de kerk ligt de grote kloostergang waarrond de verschillende XVII b-vleugels met vertrekken van de abdij zijn gegroepeerd.
In het oosten de zogenaamde kleine kloostergang en recentere bijgebouwen.
Aan de Potterie is het ensemble afgesloten door een verankerde bakstenen muur; ook geblokte barokdeuromlijsting van natuursteen bekroond door een medaillon met Maria en Kind onder schouderboog. Voorts korfboogpoort in natuurstenen omlijsting met afgeschuinde dagkanten. De vooruitspringende kerk staat ten noorden hiervan, met voorgevel aan de Potterierei en is vandaar uit rechtstreeks toegankelijk.
inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/83194
Nearby cities:
Coördinaten:   51°13'4"N   3°13'56"E
This article was last modified 11 jaren geleden