Punct fosilifer Carhaga

Romania / Brasov / Racos /
 paleontological site (en)  Adaugă categorii

1.Categoria si importanta rezervatiei: paleontologica, fauna cretacic inferioara (berriasiana);


2. Situatia administrativa: rezervatia se gaseste pe teritoriul admnistrativ al comunei Racosul de Jos;


3. Modul de folosinta a terenului: fond forestier;


4. Pozitia geografica: rezervaţia naturală se află situată în cadrul Munţilor Perşani în arealul Defileului Oltului ce face trecerea dintre Depresiunea Braşovului şi Depresiunea Făgăraşului, pe versantul drept al acestuia.


5. Cai de acces: din localitatea Racos la cca. 6 km spre Augustin se afla intersectia pe stanga cu parul Carhaga, locul fosilifer se gaseste la cca. 1 km amonte pe parau, la intersectia cu paraul Chioves.


6. Suprafata: 1,6 ha (conform Legii 5/2000).


7. Importanta rezervatiei: stratele marno – calcaroase de la Carhaga reprezintă unul din punctele fosilifere de prestigiu ştiinţific din judeţul Braşov, dar şi din întreaga ţară, căci de importanţa sa stratigrafică se leagă descifrarea evoluţiei geologice a formaţiunilor de fliş din Carpaţii Orientali.
Fauna de amoniti (Semiformiceras, Haploceras carachteis, Pseudosubplanites loriloi, Pseudosubplanites ponticus) din paraul Carhaga apartine intervalului JURASIC SUPERIOR ( Thitonic superior) – BARREMIAN INFERIOR.

In acecelas loc mai apar forme de Holcodiscus incertus, Substreblites zonarius, Spiticeras theodosiae, specifice aceluiasi interval geologic de timp.

Ca pozitie structurala, stratele de Carhaga, reprezinta un mare olistolit, prinse in wildlysch-ul de varsta Barremian – Aptian inferior.

Stratele de Carhaga reprezinta un pretios martor paleogeografic.

Sursa: econ.unitbv.ro/dnn/Default.aspx?tabid=95
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   46°2'41"N   25°29'7"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 11 ani