Паметна плоча на Герхард Венгел (София)

Bulgaria / Sofija grad / Sofia / София
 паметник, строеж през 2004 г., паметна плоча, военен паметник

На 5 ноември 2004 година с официални почести и участието на немския заместник военен аташе в столичната градина „Мадара“ при бул. „Прага“ по решение на Столичния общински съвет е открита гранитна паметна плоча на кап. Герхард Венгел, поставена на витошка морена. Създадена е по инициатива и със средства на инж. Константин Иванов, член на Клуба на летците „Кап. Димитър Списаревски“ към Съюза на възпитаниците на ВНВУ, с подкрепата на общинския съветник Вили Лилков и кмета на район Триадица Емил Милев. Паметникът представлява нисък къс от витошка морена с паметна плоча от черен гранит. На 20 юли 2012 година през нощта мемориалната плоча на летеца е поругана и разбита, но още на следващия ден 21 юни 2012 година надписът с името на капитана е възстановен от арх. Миломир Богданов и признателни софиянци врязан в самата морена и "позлатен". След година и половина и плочата е възстановената, тържествено е открита повторно на 24 ноември 2013 г. от полк. Дянко Марков, проф. Вили Лилков и членове на Клуба на летците "Димитър Списаревски", "Един завет", арх. Миломир Богданов и членове на групата АКС Кубрат и пр. Тази втора плоча също е откъртена от вандали в средата на 2014г., но оцелява и година лежи съхранявана в Клуба на летците "Димитър Списаревски". На на 22 юни 2015г. тя е здраво монтирана от арх. Миломир Богданов и Галин Панчев на старото й място върху морената, но вече в подобаващата й позиция - с лице не към пръстта и краката на преминаващите, а към високото софийско небе което брани и в което героично загива немския летец защитавал мирното софийско население.

monuments.bg/monument/gerhard_vengel
opoznai.bg/view/pametnik-na-gerhard-vengel-sofiia
Nearby cities:
Координати:   42°41'16"N   23°18'45"E

Коментари

  • Не на 6 а на 20 юни 2012 година през нощта мемориалната плоча на летеца е поругана и разбита, но още на следващия ден 21 юни 2012 година надписът с името на капитана е възстановен врязан в самата витошка морена. Плочата е възстановената и тържествено открита на 24 ноември 2013 г. от полк. Дянко Марков, проф. Вили Лилков и членове на Клуба на летците Димитър Списаревски, Един завет и АКС Кубрат. Надписът врязан в гранитната морена от родолюбива ръка на другия ден след унищожаването на първата плоча в нощта на 20 юни 2012 г. нарочно е оставен открит, за да напомня за посегателството и мигновения отговор на софиянци. Плочата няколко месеце по-късно е намерена откъртена, но за щастие цяла и е прибрана на съхранение в Клуба на летците „Кап. Димитър Списаревски“, тя е предадена на АКС Кубрат предвид приносът им в издигането на първият бюст паметник на кап. Димитър Списаревски и на 22 юни 2015г. паметната плоча е грижлжво поставена отново на морената, но стабилно с лице към софийското небе чиито простори защитава немският летец изтребител хаупман (капитан) от Луфтвафе Герхард Венгел. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%80%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B4_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB
  • След като втората плоча е повторно поставена с личния труд на членове на АКС Кубрат на 22 юни 2015 г., тя е открита спукана, но извършеният от кубратистите стабилен монтаж и замонолитване, предодвратяват сериозна повреда и монумента-паметник на загиналия защитавайки гражданите на София хаупман от Луфтвафе Герхард Венгел, въпреки всичко е в много добро състояние.
This article was last modified преди 1 година