Руїни довоєнної шахти «Валявка-Південна» (Кривий Ріг)

Ukraine / Dnipropetrovska / Kryvyy Rih / Кривий Ріг
 руїни, недобудований/закинутий об'єкт, шахта, невидимий
 Завантажити фотографію

Шахта названа на честь Василя Антоновича Валявка, який був активним учасником революційних подій у Криворіжжі. Зараз шахта закрита, через підтоплення водою. Причина цьому – маленький закинутий залізорудний кар'єр, який знаходиться поблизу річки Інгулець. У цьому кар'єрі вівся видобуток руди відкритим способом. З кожним роком вода в кар'єрі прибуває, але дуже повільно, хоча кар'єр і річку Інгулець відділяє стіна в 20м.
По стіні проходить маленька дорога, і коли йдеш по ній, відкривається вся краса цього місця. З одного боку тече річка, а з іншого – прірва в 100 м. На іншому боці річки видно великі відвалів, під якими колись знаходилося селище «Катеринівка» і була одна єдина вул. Катеринівська.
Кривий Ріг був захоплений фашистами 14 серпня 1941 р., та мало хто з мешканців Кривого Рогу знає, що поряд з шахтою Валявка був концтабір. Його в'язнів використовували на важких роботах, а потім всіх розстріляли восени сорок першого біля шахти, повністю забивши трупами 40-метровий шахтний ствол. Багатьох людей катували, виривали нігті і очі, кололи багнетами.
Міста поруч:
Координати:   47°52'15"N   33°20'27"E
Ця сторінка востаннє змінена 11 років тому