Kenyeri vízerőmű

Hungary / Vas / Repcelak /
 víz, vízesés, víztároló, víztározó, vízerőmű
 Fotó feltöltése

Időrendi sorrendben a Rábán épített ikervári (1896), csörötneki (1910), körmendi (1930) és az alsószölnöki (1960) vízerőművek után ez az ötödik erőmű. A Rába folyásirányába haladva a nicki duzzasztóműtől jobbra egy újonnan épített csatornaágban, területi/közigazdasági szempontból Kenyer községhez tartozó területen található a vízerőmű.
Az építkezés 2007-2008. közötti szakaszát közel egy éves próbaüzem követte, majd 2009. augusztus 27-én, az akkori szakterületileg illetékes, Szabó Imre miniszter jelenlétében történt az átadás.
A ~2,1 milliárd Ft költségvetésű beruházást a tisztán magyar érdekeltségű Hydro Power Consulting Magyarország Tanácsadó Kft. indította Kapuváry Gusztáv vezetésével, aki a jelenlegi vízerűmű, ill. a Kenyeri Vízerőmű Kft. ügyvezetője.

A gazdasági számítások 14 éven belüli megtérülést eredményeztek. Az előzetesen tervezett élettartam 30 év. A megújuló energia hasznosítására létesített erőmű lényegében minimális emberi felügyelet mellett éves szinten ~4000 háztartás energiaszükségletét fedezi a környezet káros terhelése nélkül.

2010. március 22-én a Víz Világnapján vízerőmű a megvalósításával (környezetvédelmi szempontból kiemelkedő tervezés, kivitelezés, technológiai folyamatok) és az üzemeltetésével kimutatható gazdaságossága alapján elnyerte a Vidékfejlesztési miniszter által adományozható Lampl Hugó emlékplakettet. A kitüntetés igazolásaul a létesítményen az emlékplakett adományozását igazoló emléktábla került elhelyezésre.
Közeli városok:
Koordináták:   47°23'7"N   17°2'10"E
This article was last modified 12 évvel ezelőtt