Zagytároló

Hungary / Veszprem / Ajka /
 dump (en), waste (en), aluminium / aluminum (en), tavacska, chemical industry (en)

2010. október 4:

A timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik gátja. Állítólag többen megsérültek. A gyár vezetője szerint nincs veszély, a katasztrófavédelem szerint katasztrófahelyzet alakulhat ki. Az ár elérte Devecsert.

Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki - mondta a katasztrófevédelem ügyeletese. Bakos György szerint 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik gátja. Az ár már elérte Devecsert, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik - mondta a szóvivő.

Devecserben, a lomizásról híres településen, a lakosok elkezdték az értéktárgyaik átmenekítését a falu magasabban fekvő részeibe. Meg nem erősített híreink szerint már le is zárták a Devecserbe vezető utakat.

A gátszakadás a timföldgyárban délután fél egy körül történt - mondta Bakos. Volt olyan része a településeknek, ahol a két méteres magasságot is elérte a vörösiszap-áradat. Melléképületeket, kocsikat, kerítéseket, állatokat sodort el a 6-700 ezer köbméter mennyiségű iszap. Utak, közművek sérültek meg, többek között egy gázvezeték is.

index.hu/belfold/2010/10/04/omlik_az_iszap_devecsernel/

www.msnbc.msn.com/id/39503888/ns/world_news-europe/

Fotók:
galeria.index.hu/belfold/2010/10/05/legifelvetelek_az_a...
Közeli városok:
Koordináták:   47°5'23"N   17°30'43"E
This article was last modified 13 évvel ezelőtt