Terkő nyereg

Romania / Harghita / Balan /
 mountain pass (en)  Kategória hozzáadása
 Fotó feltöltése

Gyimesközéplok - Hidegség - Jávárdi pataka - Jávárdi-patak szurdoka - Terkő-nyereg (1300 m) - Gálkútja pataka - Balánbánya

Jelzés: piros kereszt Balánbánya és a Terkő-nyereg között, az út többi része jelzetlen Hossza: 18 km Menetidő: 6-7 óra Szintkülönbség: 500 m Kapcsolódik az 1-es úthoz Jellemzés: Minden évszakban járható, nemcsak gyalog, kerékpárral, motorkerékpárra és terepjáróval is. Télen gyönyörű szánút.
5 kilométerre a Hidegség pataknak a Tatrossal való találkozása után (Gyimesközéplok) az első nagy, jobb oldali völgy a Jávárdi pataké (balra). Hidegség, a település a Bán-hegy (1133 m) és az Orodik (Orogyik) havasa (1297 m) közötti széles völgyben foglal helyet. Mindkettő a Tar-havas (Mtii. Tarcaului) területéhez tartozik. Jávárdipataka település házcsoportjai 3 km hosszúságban sorakoznak az azonos nevű patak mentén. Az első részén széles völgy felső szakasza mind jobban elkeskenyedik és szurdokvölgy jelleget kap. A patak felső végénél kikapaszkodva elhaladunk a 3-as legelőgondozó egység villaszerű épülete közelében. Megérkeztünk a Terkő-nyereg széles pusztájának keleti felébe. A helyen esztena is van. Átvágunk a pusztán, miközben még két nyári szállást hagyunk el bal kéz felől. Ott, ahol az út enyhén lejteni kezd nyugat felé, keresztezzük a Terkőről (Nagy-Hagymás-vonulat) lejövő gerincösvényt. Jobbra-balra kisebb sziklakibúvások tarkítják az út lejáratát Balánbánya felé. A Nagy-Hagymás óriási mészkőfalának (Öcsém, Egyeskő) lenyűgöző látványában, ellenkező irányban a Naskalat hullámos, legelőkkel borított hegyvonulatában gyönyörködhetünk. A turistaút nagyon meredeken, több hirtelen kanyarral ereszkedik alá a Gálkútja- és Bálint-patakok találkozási pontjához. Felső, kezdeti szakasza az Ördög hágójának nevezett rész. Az út mellett két nagyon bővizű karsztforrás tör a felszínre. Lenn a patakok találkozásánál két erdésztanya is van. Megérkeztünk az Olt völgyébe; választhatunk, merre folytatjuk utunkat: Balánbánya vagy Csíkszentdomokos felé.
Közeli városok:
Koordináták:   46°38'43"N   25°52'37"E
This article was last modified 10 évvel ezelőtt