Мис Сакен (Сарикальський)

Ukraine / Khersonska / Stanislav /
 історичне місце, мис

В Очаківському районі є місце дивовижної краси - крутий високий мис Сакен, що виступає в акваторію Дніпро-Бузького лиману. Спочатку цей мис назвали Сарикальський (1851 р.), що в перекладі з тюркської означає «жовта глина». Приводом для перейменування став героїчний подвиг, що відбувся тут 225 років тому. На другому році Російсько-турецької війни (1788 р.) наші військові на невеликому судні (дубель-шлюбці), під командуванням капітана 2-го рангу Христофора Івановича Остен-Сакена, везли на Кінбурн таємні документи для полководця О. В. Суворова. Коли поверталися назад до Глибокої Пристані, до лиману вже зайшов турецький флот і судно Сакена зустрічали 30 ворожих галер та інших суден, які погналися за дубель-шлюбкою й почали обстрілювати.11 бистрохідних галер наздогнали судно Сакена й розпочався жорстокий бій. Сили були нерівними (на дубель-шлюбці було всього 52 члени команди). Усвідомлюючи безнадійність ситуації, капітан Сакен наказав 9-ти матросам взяти корабельний прапор, лист Суворова принцу Нассау-Зігену (який охороняв у той час підступ до Херсона й майбутнього Миколаєва) та непомітно пливти до Глибокої Пристані на малій шлюбці й передати командуючому Лиманською флотилією, що він живим не здасться противнику.
Коли чотири турецькі галери взяли судно Сакена на абордаж, він приймає рішення підірвати порох у крюйт-камері. Потужний вибух розніс на шматки дубель-шлюбку, а разом з нею й чотири ворожих галери. Цей подвиг, якому не було рівних у ті часи, мав вагомі наслідки. Турки були дуже налякані й відтоді уникали у воєнних сутичках брати наші судна на абордаж.
Мис, де відбулися ці події, з нагоди сторіччя з дня подвигу, в 1888 році було названо в честь героя - патріота, морського офіцера Х. І. Остен-Сакена, який у 33 роки, не встигнувши залишити нащадків, пожертвував життя в ім’я Батьківщини та віри Христової.
Міста поруч:
Координати:   46°39'19"N   31°54'0"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому