Biserica Foişor (Bucureşti)

Romania / Bukarest / Bucharest / Bucureşti

Parohia "Foisor"

Monument istoric

HRAM Nasterea Maicii Domnului





PR . PAROH POPA PETRU DAN

Tel. 021-3216249

PREOT SANDU CONSTANTIN

Tel. 0723-929011

ADRESA
Str. Foisorului nr. 5
Sector 3, Bucuresti



Numele de foisor îi revine de la foisorul care a facut parte din corpul palatului domnesc, zidit de Doamna Smaranda- sotia lui Nicolae Mavrocordat, care este si ctitora acestei biserici. Urmele palatului se mai pot vedea si astazi în partea de sud- est a bisericii, care au fost cercetate de catre Muzeul de Istorie a Bucurestilor în cursul anilor 1963 si 1964, când au fost facute sapaturile descoperindu-se temeliile acestui palat.

Pentru ca interiorul acestei biserici sa fie si mai clar si bine lamurit, notam în cele ce urmeaza, în întregime, pisania acestei biserici, care este sapata pe o mare lespede de piatra, lunga de 1,10 m si înalta de 0,75 m, litere chirilice, în relief si care este asezata deasupra usii de la intrarea în biserica. Este recunoscuta de toti cercetatorii ca cea initiala si originala.

„Aceasta Sfânta si Dumnezeiasca Biserica cu hramul Nasterea Prea Sfintei Stapânei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, este din temelie zidita, zugravita si înfrumusetata pe dinlauntru si pe dinafara pâna la savârsit, precum se vede, cu toata cheltuiala Prea Luminatului Mariei Sale Doamna Smaranda, Doamna Fericitului si Pururea pomenitului raposatului, Mariei sale Ioan Nicolae Alexandru Voievod. Savârsindu-se în zilelel Prea Luminatului si Prea Înaltatului Domn Ion Constantin Nicolae Voievod, întru a patra domnie a Mariei Sale aici în Tara Româneasca, pentru vesnica pomenire a Mariei Sale si a tot luminat neamului Mariei Sale si a închinat- o a fi metor Sfintei Mânastiri Radu Voda de aici din Bucuresti unde exista; se cinsteste hramul Prea Sfintei Trite, fiind mosia acestei Mânastiri. Si a fost ispravnic pâna la savârsirea acestui Dumnezeiesc lacas Pascal Vel. Ispravnic.

De la zidirea lumii 7254- De la Hristos 1746- noiembrie 20”.

Deci din pisanie se vede clar ca Biserica Foisor a fost zidita în anul 1746, de catre Doamna Samranda Nicolae Mavrocordat si a fost închinata ca metoc Mânastirii Radu Voda din Bucuresti, cu care se învecina în partea de sud- vest. Locul pe care a fost zidita Biserica Foisor facea parte din mosia Mânastirii Radu Voda. Aceasta mosie, în acea vreme, se gasea în afara de Bucuresti, era acoperita cu vii si pamânt arabil, nu avea nici un fel de constructii si de aceea Doamna Smaranda si- a zidit palatul de vara cu foisor, locul fiind mai înalt ra si mai racoros si în acelasi timp foarte linistit.

Biserica fiind metoc al Mânastirii Radu Voda, este de la sine înteles ca era deservita de calugari. Era împrejmuita cu un zid gros de caramida, având în jurul ei chiliile calugarilor, a caror urme s- au pastrat pâna în anul 1925.

Biserica era construita din caramida subtire, var si nisip, compozitie foarte rezistenta si durabila; are zidurile foarte groase; în interior la despartirea naosului, cupola este sprijinita de doi stâlpi din piatra masiva si cioplita rotund. Are catapeasma din zid; ferestrele erau mici, asa cum era obiceiul sa se faca în acea vreme, forma de firida, arhitectura si stil bizantin- brâncovenesc; pridvorul deschis, usa de la intrare din stejar cioplit cu toporul, îmbracata în fier si broasca facuta de mesteri fierari din vremea aceea.

Pictura fresca este stil bizantin- brâncovenesc, care se pastreaza si astazi, acoperita cu un star de calcar si pictura în ulei. Este foarte înalta, are doua turle, dintre care cea din fata a servit de clopotnita pâna în anii 1900. Fiecare turla are în vârf câte o cruce de fier lucrata cu înflorituri.

În tot timpul cât Doamna Smaranda si dupa dânsa neamul ei s- a servit de palatul din curtea Bisericii Foisor, acest palat era legat cu Mânastirea Vacaresti, printr- un pod de lemn geamlâc, sprijinit pe piloni grosi de stejar care în linie dreapta spre sud, trecea peste Dâmbovita care în vremea aceea forma un fel de mlastina; toata valea aceasta dintre biserica si Mânastirea Vacaresti în linie dreapta distanta cam de 2,5 km.

Ceea ce este mai interesant la aceasta biserica sta în faptul ca si- a pastrat turlele care au înfruntat toate cutremurele de pamânt care au fost în decurs de aproape 225 ani, lucru foarte rar întâmplat în Bucuresti si chiar în întreaga tara.

În anul 1936 s- a reconditionat pictura în ulei care dateaza din anul 1889, când peste pictura initiala s- a asternut un strat gros de calcar si apoi o pictura în ulei de nici o valoare artistica. De la aceasta data nu i s- au mai facut nici un fel de reparatii. Astazi se simte nevoia mai mult ca oricând de restaurarea picturii initiale, fresca si chiar restaurarea din punct de vedere arhitectural al monumentului, lucrare care necesita fonduri foarte mari.

În anul 1925 s-a cladit în partea de rasarit a curtii bisericii prima casa parohiala compusa din 4 camere pentru locuinta preotilor. În anul 1930 s-a cladit a doua casa parohiala, aceasta fiind în partea de nord a curtii bisericii. În anul 1935 s-a cladit clopotnita din zid, cu intrare, stil mânastiresc în partea de nord- vest a curtii bisericii.

Biserica Foisor cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” si „Sf. Mucenic Trifon” este monument istoric- zidita între 1746 de catre Doamna Smaranda Mavrocordat sotia Domnitorului Nicolae Alexandru Mavrocordat asa cum scrie de altfel în pisania de deasupra usilor de la intrarea în biserica.

Din anul 1990, prin retragere la pensie a P.C. preoti Costache Anutei si Pansit Toporas, destinele acestei parohii au fost preluate de catre p.c. preot POPA PETRU DAN absolvent al Seminarului Teologic (1971- 1976) si al Institutului Teologic din Bucuresti (1977- 1981).

De la preluarea oficiului de paroh al Parohiei Foisor pâna astazi, s- au întreprins urmatoarele sanctiuni cu caracter economic- administrativ:

- Consolidarea celor doua turle ale bisericii, grav avariate în urma cutremurelor din 1977 si 1990.

- Montarea unor tiranti din fier beton, de legatura a boltilor de rezistenta a turlelor si absidelor în interiorul bisericii, pe baza unor proiecte si avize ale specialistilor în domeniu, pentru a mari cotade rezistenta a bisericii în eventualitatea unor cataclisme.

- Reparatii si lucrari de vopsitorie la acoperisul turlelor si a bisericii cu minum de plumb si bronz argintiu.

- Înlocuirea jghiaburilor si a burlanelor ruginite si deteriorate.


- Zugravirea turlelor în ciment alb cu praf de marmura si aracet precum si a peretilor exteriori ai bisericii si ai clopotnitei.

- S-a introdus instalatie de încalzire centrala cu agent termic preluat de R.A.D.E.T.; aceasta lucrare a necesitat Proiect si Devia de lucrare iar executia s-a realizat pe etape si segmente de lucru, cum sunt: a) înaltarea caloriferelor în biserica si în casa parohiala; b)saparea si bransarea canalului termic; c) montarea tevilor tur si retur în biserica, casa parohiala si în canalul termic; d) montarea rezervorului de apa casda si al celui cu apa rece în podul casei parohiale; e) racordarea la siatem; f)construirea unui hidroelevator;

- Rezidirea zidului din caramida demolat în perioada comunista din partea de nord a curtii bisericii;

- Repararea în proportie de 25 la suta a zidului vechi de caramida situat în partea de rasarit a curtii bisericii, în zona unde s-a aflat vechiul palat domnesc;

- Parcelarea si amenajarea curtii interioare a bisericii prin înaltarea gardurilor de zid si plasa precum si a gardului de scândura de brad pe o lungime de aproximativ 70m dintre curtea bisericii si curtea casei parohiale,

- Amenajarea spatiilor verzi prin plantarea de arbusti ornamentali, liliac, iasomie, trandafiri etc.;


În anul 2000 s-a realizat proiectul si devizul de restaurare a picturii murale de la Biserica Foisor, proiect avizat favorabil de catre Ministerul Culturii- Directia Monumentelor Istorice.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°24'53"N   26°7'23"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 16 ani