Свято-Михайлівський кафедральний собор (Житомир)

Ukraine / Zhytomyrska / Zhytomyr / Житомир / вул. Київська, 18
 кафедральний собор, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1850-х років, Православна церква України (ПЦУ)

Михайлівський собор побудован в 1856 р. на кошти житомирського купця Михайла Хаботіна (†1861).

У середині 19-го століття в місті переважна більшість православних церков були дерев’яними; мурована церква стояла лише на Святояковлевському кладовищі. У той же час лише кам’яних римо-католицьких храми було чотири. Житомирський купець Михайло Хаботін взявся за власні кошти збудувати для православних прихожан православний храм. За задумом Хаботіна, новий собор не повинен був підпорядковуватися як місцевій духовній, так і світській влади.

Свято-Михайлівський кафедральний собор, сучасний вигляд з вул. Київської.
Власне будівництво споруди довершило фінансові негаразди фундатора. Адже загальні витрати на храм склали величезну суму - близько 37 тисяч карбованців. Це майже вдвічі перевищувало річний бюджет Житомира, який у ті роки коливався у межах 20 – 21 тисяч карбованців. Але, незважаючи ні на що, благодійник здійснив свій задум, і у 1856 році Свято-Михайлівський собор було освячено.
У 60-х роках XX століття радянська влада припинила діяльність церкви, у приміщенні розташовувалося Товариство «Знання», а згодом – театр ляльок.
21 листопада 1991 року приміщення храму було повернуто релігійній громаді, розпочалися служби. Настоятелем був призначений протоієрей Богдан Бойко.
У соборі служать 8 священиків, в неділю відправляється три божественних літургії.
У храмі діє Духовна дитяча недільна школа (з 1993 р.), де зараз навчаються близько 340 дітей віком від 6 до 16 років. Випускники недільної школи заснували Молодіжний духовно-просвітницький центр (нараховує 170 осіб у 2010 році). При церкві функціонує безкоштовна бібліотека, яка пропонує великий вибір православної літератури українських та російських видавництв.
Пам'ятка архітектури місцевого значення.
Тел. +380 (412) 22-18-21

Години роботи:
Пн - Нд: 6:30 - 18:00

Настоятель храму - Митрофорний протоієрей Богдан Бойко.
Офіційний сайт собору: www.smk-sobor.org.ua/
Міста поруч:
Координати:   50°15'23"N   28°39'49"E
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому