Обласний лікарсько-фізкультурний диспансер (Львів)

Ukraine / Lvivska / Lviv / Львів / вул. Євгена Коновальця, 47
 особняк / садиба, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1892 року, диспансер, популярне туристичне місце

Koл. Вілла Франц (зараз - будинок медичної установи; 1892, архіт. Я. Перось; 1904 - перебудова). Історизм (необароко). Осібно розташована будівля на розі вулиць Мельника та Коновальця. Віллу оточує простора садова ділянка. Північно-західний кут акцентує триярусна вежа, завершена куполом. В інтер'єрах збережене ліпне оздоблення стін та плафонів. Показовий приклад палацової архітектури кін. ХІХ ст.

Будинок - цегляний, тинькований, багато оздоблений скульптурним декором (авторства Е. Плішевського), у плані наближений до чотирикутника. Композиція об'ємів асиметрична. Північно-західний кут акцентує триярусна вежа, завершена куполом. Дахи мансардні. Вікна прямокутні та арочні, в обрамленнях. З південного заходу розміщений портик парадного входу.

Внутрішнє планування дворядне, з великими залами на І поверсі, коридорне - на ІІ поверсі. В інтер'єрах збережене ліпне оздоблення стін та плафонів.

Показовий приклад палацової архітектури кін. ХІХ ст.

Oпис опрацьований в межах проекту "Галіціана", 2001-2002, автор І. Жук.

Новини 2018 року: wz.lviv.ua/article/374547-proshchalnyi-fizkultpryvit-vi...
Міста поруч:
Координати:   49°49'51"N   24°0'14"E
Ця сторінка востаннє змінена 6 років тому