Fosta Fabrica de spirt si drojdie Neuman (1851) (Arad)

Romania / Arad / Arad / Calea Aurel Vlaicu, 274-276
 monument, fabrică / uzină, producţie, clădire istorică

Fabrica a fost fondată în anul 1851 de către Adolf Neuman, venit din Boemia. După două incendii de proporţii, în 1884 a fost terminată actuala clădire, cea mai modernă fabrică a vremii din sud-estul Europei. Alături a funcţionat şi o moară, precum şi o fermă de porci. Instalaţiile au rămas funcţionale timp de peste o sută de ani, fiind demontate abia după 1990. Fabrica şi moara au fost transformate în societate anonimă în 1922, ramânând în proprietatea familiei Neuman pâna la naţionalizarea din 1948

www.prourbe.ro/monumente/fabricaneuman/

Fabrica de Spirt şi Drojdie, una dintre clădirile istorice ale Aradului, s-a transformat, la fel cum s-a întâmplat cu multe imobile similare din municipiu, într-o ruină. Din cauza lipsei de bani şi a nepăsării faţă de patrimoniul istoric al municipiului, s-a ajuns în numeroase cazuri ca terenul de sub diverse clădiri, construite cu zeci de ani în urmă, să devină mai valoros ca imobilul propriu-zis. Astfel, de aici nu a mai rămas decât un pas până la dispariţia respectivei clădiri, pentru a face loc unei investiţii moderne, dar care nu are nicio legătură cu spiritul şi moştenirea Aradului.

Ajunsă să găzduiască două firme cu datorii imense la bugetul de stat, intrate în vizorul Fiscului, Fabrica de Spirt şi Drojdie arată ca după bombardament, spre disperarea vecinilor şi arădenilor care trec zilnic prin zonă, care se plâng că imobilul a devenit un adevărat focar de infecţie. ,,Eu cred că nu trebuie să mai existe această fabrică deoarece vin mirosuri groaznice, mai bine are face un spital sau un centru de recuperare aici. Când vezi geamurile sparte şi cum arată această fabrică care a fost cândva una funcţională şi bună te apucă groaza“, a spus Raluca Bicăcian un locuitor din zonă. ,,Trebuie făcută o investiţie serioasă, pentru că imobilul este foarte vechi. Clădirea trebuie renovată toată, pentru că se află într-o stare jalnică. Pentru oamenii care stau în zonă şi au copii, ar putea să se facă acolo un spaţiu de joacă pentru copii“, este de părere Flavius Păicuţ, un alt arădean care locuieşte în apropierea fabricii. Din cauza paraginei, s-a ajuns până acolo încât şi arădenii de rând să-şi dorească să renunţe la un imobil aflat în patrimoniul arhitectural al municipiului, doar pentru a scăpa de focarul de infecţie de acolo. ,,Este ruşinos că această clădire în stare mizerabilă se mai află în picioare, mai ales că se află peste drum de un centru comercial şi afectează foarte tare imaginea acestui oraş.Tencuiala căzută şi vântul care intră prin geamurile sparte de la intrare îmi provoacă uneori şi o stare de teamă, din această cauză evit să merg de multe ori prin aceea zonă. Ar trebui să se construiască un centru sau un spaţiu de lucru unde să fie multe locuri de muncă bine plătite“, este de părere Jarinka Morong, un locuitor dezamăgit de starea în care a ajuns clădirea.

Familie înnobilată

Fabrica de Spirt şi Drojdie a fost înfiinţată în 1851, de fraţii Neumann. Bujor Buda, preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Urbe, înfiinţată pentru protejarea patrimoniului construit al Aradului, povesteşte că prima menţiune a familiei Neumann apare în 1851, când fraţii cu acelaşi nume apar ca proprietari ai unei mici fabrici de spirt şi drojdie, situată în partea de Nord-Vest a oraşului. „Fabrica a fost înfiiţată în 1851 de Adolf Neumann, venit din BoemiaÎn 1862, cei trei fraţi Neumann apar, conform arhivelor Primăriei, ca proprietari ai unei mori de aburi, care măcina grâu. Întregul complex industrial al familiei Neumann era iluminat electric şi avea o reţea de apă curentă proprie. După două incendii de proporţii, în 1884, a fost terminată actuala clădire. La vremea aceea clădirea era una dintre cele mai moderne din Sud-Estul Europei. Fabrica şi moara au fost transformate în societate anonimă în 1922 şi au rămas în proprietatea familiei Neumann până în 1948, când au fost naţionalizate de comunişti”, susţine Bujor Buda. Datorită faptului că şi-au gestionat afacerile cu multă pricepere şi au venit în sprijinul comunităţii locale, membrii familiei Neumann au fost înnobilaţi, în 1884 de împăratul Franz Josef, cu prilejul unei vizite făcute la Arad.

Pe lista neagră

După cum vă spuneam, în ultimii ani, în incinta Fabricii de Spirt şi Drojdie au funcţionat două societăţi aflate pe lista neagră a Finanţelor, din cauza datoriilor uriaşe acumulate la bugetul de stat. Astfel, din informaţiile noastre, una dintre firme, Indagrara Prodcom, care avea ca obiect de activitate distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, datora aproximativ 15 milioane de lei, iar cea de a două societate, Interamerican Trading, ce avea ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al băuturilor, aproximativ 50 de milioane. „Procedura de executare silită a fost suspendată în cazul celor doi agenţi economici pentru că au intrat în insolvenţă”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad.

Paula Crăciun

Lucian Şerban
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   46°12'6"N   21°17'10"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 8 ani