EON Moldova/Delgaz Grid- Statia electrica de transformare de 110 Kv Husi (1976) (Municipiul Huşi) | staţie electrică

Romania / Vaslui / Husi / Municipiul Huşi
 staţie electrică  Adaugă categorii
 Încarcă o fotografie

In anul 1936, din intiativa primarului de atunci I.G.Vantu, este dat in exploadare primul grup electrogen din Husi, in cladirea in care astazi este atelier de reparatii.
In anul 1950, productia de energie electrica a grupurilor electrogene din oras era de 340 Kwh, reprezentând numai 15% din necesar.
In anul 1962 Husul este racordat la Sistemul energetic national, iar in anul 1976 este data in exploatare statia de transformare de 110 Kv de la Dric.
In anii 80, restrictiile in aprovizionarea populatiei cu energie electrica s-au facut simtite si in Husi.

De-a lungul timpului, reteaua de distributie si furnizare a energiei electrice din Husi a fost administrata de urmatoarele entitati: IRE (Intreprinderea Retele Electrice, din subordinea Ministerului Energiei Electrice), RENEL (Regia Nationala de Electricitate 1990-1998), CONEL (Compania Nationala de Electricitate 1998-2000), SC Electrica SA (2000- 2002), Electrica-Moldova (2002- 2005, care aveea sediul la Bacau), care, in anul 2005, este privatizata, fiind cumparata de firma germana EON, care-i schimba numele in “EON Moldova”.
Dupa 2007, aceasta se separa in doua firme distincte: “EON Moldova Distributie” si “EON Moldova Furnizare”.
Incepand din data de 1 ianuarie 2017 “EON Moldova Distributie” devine “Delgaz Grid”.
Statia electrica de transformare de 110/20 Kv (pusa in functiune in 1976) si cladirea fostului sediu (inaugurata in 1998) din Husi apartine de firma “Delgaz Grid”.

In anul 1998 este inaugurat modernul sediu comercial al fostei RENEL in Husi, dar din pacate, in preajma anului 2005, aceasta este inchis!
Dupa privatizare, numarul personalului TESA si administrativ este redus, dar din pacate este redus si numarul personalului operativ de interventie, astfel incat se constata intarzieri in interventiile la reparatia instalatiilor electrice.
In plus, datorita consumului crescut de energie electrica din ultimii ani, instalatiile electrice- cabluri, posturi de transformare- construite in mare parte inainte de 1990, nu mai fac fata consumului tot mai mare de energie electrica, aparand relativ dese cazuri de intrerupere a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.

Totusi, in ultimii ani, s-a modernizat parcul auto de interventie, si s-au mai facut unele lucrari de modernizare a liniilor electrice si posturilor de trasformare, dar si la sistemul de iluminat public.

In octombrie 2019 firma “Delgaz Grid” initiaza un proiect privind modernizarea stațiilor electrice de transformare din: Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni (de 110/20kV) din judeţul Vaslui prin înlocuirea unor echipamente de înaltă şi medie tensiune. De asemenea, vor fi create condiţiile necesare pentru integrarea în SCADA (control şi achiziţie de date la distanţă) a celor cinci staţii de transformare.
Lucrările se vor derula pe o perioadă de patru ani şi au ca obiectiv principal creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuţie.
În acelaşi timp, calitatea serviciului de distribuţie va fi îmbunătăţită pentru peste 40.000 de clienţi care sunt alimentaţi din staţiile incluse în proiect.
Investiţia este cofinanțată cu aproximativ 19,5 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), precum şi cu aproximativ 3,5 milioane lei de la bugetul naţional, contribuţia firmei “Delgaz Grid” fiind de peste 8 milioane lei.

In anul 2013, 98% din gospodariile din Husi erau racordate la retea de energie electrica.
Tot in anul 2013, lungimea retelei de energie electrica din interiorul municipiului Husi era de : 71 km LES de 20 Kv, 205 km LEA de JT, 120 km de LES de JT.
Lungimea retelei de iluminat public era de 78 km, aceasta retea fiind alcatuita din 2.054 de stalpi si 1.873 de lampi, cu corpuri de iluminat , cu lampi cu incandescent, cu vapori de mercur si sodiu, alimentate cu energie electrica prin cabluri subterane sau aeriene, realizate cu conductoare izolate torsadate.

Prin Hotararea nr. 156 din 14 mai 2019, a Consiliului Local Husi, se aproba suma de 120.000 ron, pentru intocmirea studiului de fezabilitate privind “Modernizarea si eficientizarea iluminatului public in municipiul Husi, judetul Vaslui”.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   46°40'28"N   28°4'43"E
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 3 ani