Persepolis

Iran / Fars / Marv Dasht /
 paleis, oud(e), vroeger(e), archeologische vindplaats, UNESCO werelderfgoed, tourist attraction (en)

Persepolis(Old Persian: Pars, New Persian: تخت جمشید, Takht-e Jamshid)
was een stad in het zuiden van Perzië/Iran. Oorspronkelijk heette de stad Parsa, Persepolis is de Griekse naam en betekent Stad van de Perzen.

Luchtfoto van Persepolis.
De stad bevatte een paleis waar de Perzische koningen (Shahs) hun audiënties hielden. Tijdens het vieren van het Perzische nieuwjaar (Noroez) kwamen de onderdanen van de verschillende bevolkingsgroepen giften aan de koning aanbieden. Dit is op de muren afgebeeld. Aan de kleding en hoofdtooien is te zien uit welke bevolkingsgroep de onderdanen kwamen. (Meden, Perzen, Assyriërs). De gaven waren vrijwillig en werden als toon van respect voor de koning en zijn beleid gegeven. De mensen die de gaven kwamen aanbieden werden als geëerde gasten ontvangen in de apadana (audiëntiehal). Dat er veel respect voor de gasten was is bijvoorbeeld te zien aan de hoogte van de traptreden op de grote toegangstrap, de tredes zijn heel laag (ongeveer 10 cm) en breed zodat de gasten in alle waardigheid in hun prachtige kleding het paleis binnen konden komen.

Het beleid van de Perzische koningen had grote gevolgen voor de bouw van Persepolis. Het feit dat slavernij verboden was, dat alle ambachtslieden dus voor hun werk betaald werden met het feit dat er in het geval van een ongeluk voor de ambachtslieden en/of hun nabestaanden werd gezorgd zorgde ervoor dat vanuit het hele rijk de beste ambachtslieden naar Perspolis kwamen om mee te helpen bouwen aan het paleis. De hoge kwaliteit van het werk is met name te zien in de details van het beeldhouwwerk.

Deze stad werd gebrandschat door Alexander de Grote; volgens de overlevering had hij honderden lastdieren nodig om de schatten af te voeren. Archeologisch onderzoek heeft fragmenten van gordijnen gevonden. Koolstofdatering toonde aan dat de gordijnen inderdaad de brand overleefd hebben. Deze resten zijn te zien in het museum dat in het herbouwde harem is gemaakt.

Het belang van de Perzische beschaving is vergelijkbaar met die van de oude Egyptenaren, de oude Grieken en de Inca's. Veel oudheden uit Persepolis zijn te vinden in het Louvre en het British Museum.
Nearby cities:
Coördinaten:   29°55'58"N   52°53'33"E