Німецька 152-мм батарея (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 руїни, фортифікація, artillery battery (en), Німецько-радянська війна

Після взяття Севастополя у липні 1942 року, перед німецьким командуванням постало першочергове завдання — захист узбережжя.
На Херсонеському городищі, попереду колишніх царських батарей № 12 і № 13, були встановлені вісім 152-мм гармат на поворотних основах, і які були прикриті батареєю 37-мм зенітних автоматів. Для управління вогнем перебудовали радянський КП берегової оборони на правому фланзі 13-ї батареї. На ньому зводиться так звана «Тевтонська вежа» — кубічна споруда з відкритим майданчиком, на якій був встановлений далекомір .
В якості джерела електроенергії використовувалися два радянських дизель-генератора, які були встановлені в одному з підвалів 13-ї батареї, німецькі інженери лише трохи модернізували дизель-генераторну, вдосконаливши її освітлення, вентиляцію та перебудувавши вхід у приміщення. Усі споруди цієї батареї непогано збереглися на території Херсонеського заповідника. «Тевтонську вежу» добре видно з боку пляжу «Сонячний». Перед фронтом батареї № 12 збереглися бетонні кільця і ​​фундаменти роликових опор німецьких гармат . Крім того, проглядаються два круглих майданчики німецьких зенітних автоматів.
Міста поруч:
Координати:   44°36'33"N   33°29'18"E
Ця сторінка востаннє змінена 11 років тому