Покровський собор (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / вул. Велика Морська, 36
 кафедральний собор, історичне місце, цікаве місце, пам'ятка архітектури (історії), споруда 1905 року, Російська православна церква, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en)

Архітектор В.А. Фельдман, 1905р. Охоронний номер: 1-Св/37

П'ятикупольний базилікального типу, виконаний у псевдо-руському стилі. Побудований в 1905 році за проектом архітектора В.А. Фельдмана, присвячений Покрову Пресвятої Богородиці. Собор шестіпрестольний, двоярусний. Приділи освячені на честь Покрова Богородиці, вели-комученніка і цілителя Пантейлемона, апостолів Петра і Павла, мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії, преподобного Серафима Саровського, Рівноапостольного князя Володимира. У підвальному поверсі є склепи, в яких у травні 1917 року були поміщені останки керівників повстання на Чорноморському флоті в листопаді 1905 року - П.П. Шмідта, СП. Приватника, І.А. Гладкова, Н.Г. Антоненко, доставлені до Севастополя з місця страти на острові Березань. У листопаді 1923 року їх перепоховали на кладовищі Комунарів. На західному фасаді будівлі вмонтована плита з хрестом і написом: «Протоієрей Олександр Дем'янович. 18.VIII.1888 ».
У роки другої світової війни будівля постраждала, був зруйнований південний боковий вівтар. Собор не закривався до 1962 року, потім у ньому розміщувалися спортзал і міський архів. У 1992 році громаді передали північний боковий вівтар (Св. вмч. Пантелеймона), на початку 1994 року будинок Покровського собору повністю передано церкві.
Куполи Покровського собору увінчані хрестами з півмісяцями - досить рідкісною символікою в православних храмах. Однозначної її тлумачення немає. Вважають, що це купіль, півмісяць - це ще і люлька Віфлеємська, що прийняла Богонемовля Христа і чаша євхаристійне, в якій знаходиться Тіло Христове; півмісяць - це церковний корабель, ведений Кормщіком Христом; півмісяць - це і якір надії, і вуж стародавній, потоптаний Хрестом і вважаємо як ворог Божий під ноги Христа.
Міста поруч:
Координати:   44°36'18"N   33°31'18"E
Ця сторінка востаннє змінена 7 років тому