Aybifan

Cyprus / Government controlled area / Flasou /
 Bir fotoğraf yükle

''Aybifan Flasu’ya oldukça yakın bir köy Flasu’dan çıktıktan hemen sonra Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bir kitabına ismini verdiği Karkot Deresi’ne geliyoruz. Tarihi bir köprüsü olan dere Temmuz ayının sonuna yaklaşmamıza rağmen akıyor. Rehberimiz Erol Mustafa derenin yataklarında bulunan geniş arazilerdeki zeytinlikleri ve bahçeleri gösteriyor. Bunların bir kısmının Cumhurbaşkanı Denktaş’ın babasına ait olduğunu anlatıyor. Karkot Deresinin güzelliklerinden ayrılıp Aybifan’a doğru tırmanıyoruz. Köyü gösteren herhangi bir levha yok. Buna gerek de kalmamış. Çünkü Rumlar, 1960’lı yıllarda burada yaşayan Kıbrıslı Türkler baskılar nedeniyle göç etmek zorunda kalınca, bu küçük ve şirin Türk köyünü tamamen yerle bir etmiş. Ardından burayı askeri bir kamp alanı haline getiren Rumlar bir süre sonra da bu askeri kampı terkedip gitmişler. Yerinde yeller esen Aybifan’da sadece terkedilmiş askeri araçlar, patlamış sis bombaları, tel örgüleri ve hendekleri buluyoruz.

Aybifan’da tek bir ev yok. Temellerinin kalıntılarını bile bulmakta güçlük çekiyoruz. Aslen Aybifanlı olan rehberimiz Erol Mustafa da gördükleri karşısında şok yaşıyor. Doğup büyüdüğü evi, çocukluğunun güzel günlerinin geçtiği sokakları arıyor. Sağa gidiyor, sola gidiyor hiçbirşey bulamıyor. Bunun derin üzüntüsü yüreğine çöküyor. “Bu ne kin, bu ne nefret” demekten kendini alamıyor.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın babasının evinin olduğu yeri arıyor bize göstermek için. Otlar ve dikenler arasında yoğun bir aramadan sonra evin temellerinden arda kalan taşları buluyor. Karkot deresinin muhteşem manzarası, diğer tarafta Trodos dağının tüm güzelliği. Zamanında böylesine güzel bir yere kurulmuş ev artık tarihe karışmış..

Aybifan’da incelemelerimizi sürdürüyoruz. Rumların askeri kampı kullanırken yaptıkları kilise ayakta duruyor. Aybifan’da yaşayan Türklerin zamanında içme suyu ihtiyacını karşılamak için yaptırılan 2 çeşme duruyor. Tabii ki askeri kamp oradan ayrılacağı zaman ikisi de tahrip edilmiş. Beton yapıları olduğu için bunların sökülüp atılması kolay olmamış. Rehberimiz bizi mezarlık alanına götürüyor. Aybifan’ı yerle bir eden Rumlar mezarlığı da yerle bir etmiş ne bir mezar ne de bir mezar taşına rastlıyoruz. Tamamen yokedilmiş Aybifan’dan böylesi izlenimlerle ayrılıyoruz.''
Nearby cities:
Koordinatlar (Enlem ve Boylam):   35°3'58"N   32°52'51"E
This article was last modified 13 yıl önce