fostul Stadion”UMT” (Timişoara)

Romania / Timis / Timisoara / Timişoara
 stadion, monument, loc interesant

Capacitate: 7000 locuri, cu o fosta tribuna de lemn (patrimoniu istoric al orasului, distrus)

Stadionul UMT, prima casă a celebrei Ripensia este astăzi de nerecunoscut. Terenul bazei sportive unde primul club profesionist de fotbal din România a câștigat cupe și campionate, este acoperit de buruieni de un metru înălţime, iar în tribune au crescut copaci. După desfiinţarea Ripensiei, stadionul a fost preluat de Uzinele Mecanice Timişoara, care și-au înființat propria echipă în anii 60. ”Zebrele”, cum erau supranumiți fotbaliștii uzinei, au jucat și în Divizia A, dar retrogradarea succesivă până în eșalonul al patrulea a adus cu sine și sfârșitul arenei.

Stadionul pe care Iolanda Balaş a început atletismul, dărâmat. Ruină şi bălării, tot ce-a mai rămas dintr-o arenă legendară
Timişoreanca Iolanda Balaş, legendara campioană la săritura în înălţime, a început atletismul la “Electrica”, un stadion faimos în Timişoara care a fost dărâmat recent.
Se întâmpla în anul 1946, când Iolanda avea doar 10 ani. Ea a fost dusă pe arenă de o vecină, cunscuta sportivă Luiza Ernst. Era campioana României la pentatlon. Stadionul “Electrica” este legat de primele succese ale marii atlete. “Iolanda nu văzuse până atunci ceea ce se cheamă un stadion. Adică o construcţie complexă în cuprinsul căreia se aflau, pe lângă o pistă de alergări, sectoare de sărituri şi aruncări, acest inventor obligatoriu al atletismului, diverse terenuri: pentru fotbal şi handbal, pentru baschet şi volei. La Electrica era amenajată de asemenea o faimoasă arenă de popice, sportul cu aruncarea bilei de lemn având şi pe atunci şi acum aproape tot atâţia pasionaţi ca şi sportul-rege”, scrie Tiberiu Stama, în cartea "Iolanda Balaş, fascinaţia unei legende...”.

Citeste mai mult: adev.ro/o4obc3


www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Timisoara/Stiri/Sta...
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°46'13"N   21°15'15"E

Comentarii

  • ale Zebra ale! :D
  • dinamo dinamo alealelalelalelalealelelaellalelellel
  • TEMPO RIPI!!!
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 8 ani