Ακρόπολη αρχαίας Ελάτειας Λοκρίδος

Greece / Fthiytis / Elatia /
 ακρόπολη, αρχαιολογικός χώρος
 Ανέβασμα φωτογραφίας

Η ακρόπολης της Αρχαίας Ελάτειας Λοκρίδος βρίσκεται στην τοποθεσία Αλωνάκι. Σώζονται μόνον ελάχιστα λείψανα των τειχών. Στο χώρο της ακρόπολης, όπως και στο χώρο γύρω από αυτήν υπάρχουν ορατά διάσπαρτα λείψανα κτιρίων της αρχαίας πόλης.
Η Ελάτεια υπήρξε η μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας Φωκίδας, δεύτερη σε σημασία μετά τους Δελφούς. Η ακμή της τοποθετείται κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Πληροφορίες για τα μνημεία της περιοχής παρέχονται από την αρχαία γραμματεία -κυρίως από τον Παυσανία-, αλλά και από τους νεότερους περιηγητές όπως οι Wheler, Dodwell, Lolling, Frazer και Pouqueville.
Δυτικά της Ακρόπολης βρισκόταν η Αγορά, οι ναοί του Ασκληπιού, του Σαράπη και της Ίσιδος, καθώς και μία ανάγλυφη στήλη που απεικόνιζε τον Έλατο, επώνυμο ήρωα της πόλης. Οι κατοικίες βρίσκονταν νότια της Ακρόπολης, στο χώρο που απλώνεται από τη βάση του λόφου μέχρι το δρόμο. Κατά μήκος του δρόμου αυτού υπήρχε το οχυρωματικό τείχος που προστάτευσε την πόλη από τα νότια. Τα αρχαιολογικά ευρήματα φανερώνουν ότι η Ελάτεια κατοικήθηκε από την 6η χιλιετία π.Χ.
Τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή της Ελάτειας φιλοξενούνται στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας.
odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2372
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   38°38'43"N   22°46'53"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 9 έτη πριν