Cetatea Belogradcik

Bulgaria / Varna / Dolni Chiflik /
 fortificaţie, cultural heritage / national heritage (en), clădire istorică, 1800s construction (en), 100 Tourist Sites of Bulgaria (en)

Cetatea de lângă orașul Belogradchik (în bulgară: Белоградчишка крепост) este construită probabil în secolele І-ІІІ cu funcția de a controla această porțiune a drumului de la Ratiaria spre interiorul im­periului. Este construită pe cea mai înal­tă terasă, fiind suprapusă unei construcții medievale. În vecinătatea imediată se află fortificația cu funcții de supraveghe­re și semnalizare.
La construcția fortificației s-a profitat de inaccesibilitatea masivelor de stânci cu înălțime de peste 70 m, cele două ziduri fiind ridicate numai din Nord-Vest și Sud- Est, cu grosime la fundații până în 4 m. Cetatea a fost dotată cu două adâncituri pentru apă, tăiate în roci, cu adâncime de aproximativ 5 m. În secolul ХІV regele Ivan Sratsimir extinde fortificația veche, construind garnizoane de cetate în fața masivelor de roci existente.
În timpul domniei sale, cetatea se trans­formă în fortificația principală din aceas­tă regiune, fiind depășită în această pri­vință numai de Cetatea-castel din Vidin, a regelui Sratsimir.

danubelimes-robg.eu/index.php/ro/4ro
audiotravelguide.ro/cetatea-belogradchik-belogradchik/
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   43°37'20"N   22°40'43"E