Casa Presei Libere (1952- 1957) , Compania Nationala Imprimeriile Coresi (1951) , Agentia Nationala de Presa Agerpres (1889), Editura "Humanitas" si Clubul Roman de Presa (1998) (Bucureşti) | ziar, clădire înaltă, presă / agenţie de ştiri, Stalinist (architecture) (en), clădire nerezidenţială, 1957_construction (en), 1950s construction (en)

Romania / Bukarest / Bucharest / Bucureşti / Piața Presei Libere, 1
 ziar, clădire înaltă, presă / agenţie de ştiri, Stalinist (architecture) (en), clădire nerezidenţială, 1957_construction (en), 1950s construction (en)

Concepută iniţial sub denumirea de Complexul Casa Scânteii, a fost ridicată în 5 ani (1952 - 1957), fiind destinată publicării presei de stat şi în special a ziarului Scânteia, "organ" al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român. Antena de pe această clădire a susţinut pentru o vreme, începând din 1956, emiţătorul Televiziunii Române. După anul 1989, Casa Scânteii este cunoscută sub denumirea de Casa Presei Libere.
Clădirea este un ansamblu format din patru laturi ce adăpostesc o curte interioară mare, plus încă două ansambluri sub formă de U, care sunt legate de corpul din faţă, ansambluri ce au rămas deschise pentru a se construi după aceea un teatru şi o casă a sindicatelor. Deoarece cheltuielile de construcţie au fost foarte mari, teatrul şi casa sindicatelor nu au mai fost ridicate.
Casa Scânteii a fost prima lucrare la care constructorul a introdus calculul de rezistenţă la un eventual seism, luând în considerare nişte norme mai vechi, italiene din timpul lui Mussolini. Aceste norme s-au dovedit a fi mai bune chiar decât cele din 1963, pentru că erau mai simple şi se punea mult accent pe intensitatea cutremurului, şi nu pe felul clădirii.
Clădirea fost gândită să fie funcţională şi s-au realizat multe săli, dar şi spaţii de birouri.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°28'53"N   26°4'16"E

Comentarii

  • Asemanarea acesteia cu Universitatea Lomonosov din Moscova este izbitoare si dezvaluie destinatia initiala a acesteia, aceea de universitate patronata de Comintern (Internationala Comunista) - organizatie politica internationala, cu sediul la Moscova si condusa de elita politica sovietica. Chiar si inaltimea acestei cladiri (112 m) reprezinta exact jumatate din aceea a Univ. Lomonosov, care are 224 m. Ulterior a fost abandonata ideea functionarii aici a unei universitati si a fost aleasa drept sediu al presei centrale si al principalelor mijloace de indoctrinare ideologica, intre care si primul emitator de televiziune din Bucuresti, care a functionat pana in anii '90 pe canalul 2 al normei TV OIRT.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 1 an