Свято-Георгіївський монастир (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь
 архітектура, християнство, історичне місце, археологічна ділянка, монастир, цікаве місце, Російська православна церква, object of cultural heritage of federal importance (Russia) (en), печерна церква / монастир

Храм в ім'я Різдва Христового збудовано в 1893 р. на місці знайденого печерного стародавнього храму, при настоятелі ігумена Никандра, на кошти купця А.А. Максимова, за проектом архітектора В.А. Фельдмана.
У 1850 р. на монастирському цвинтарі, нині територія військової частини , був побудований храм в ім'я Воздвиження Чесного Животворящого Хреста Господнього, за проектом архітектора В.А. Рульова. В даний час тут розташований клуб військової частини. Неподалік, над обривом була споруджена дзвіниця, а в 1893 р. балаклавськими греками була побудована каплиця на могилі митрополита Хрисанфа, (померлого 17 лютого 1824 р.). В оселі настоятеля перебувала домова церква в ім'я св. вмч. Дмитра Солунського. Крім цього, на території монастиря знаходилися господарські та житлові споруди: братський корпус, готель, флігелі для офіцерів, льотний будиночок адмірала М.П. Лазарєва, свічковий завод. Монастирю належали 904 десятини землі, лісова ділянка в районі Атлаузької дачі, подвір'я в Катеринодарі .
У 1993 р. частину монастиря передано УПЦ, почалися богослужіння, а також йдуть реставраційні роботи.
Міста поруч:
Координати:   44°30'19"N   33°30'36"E
Ця сторінка востаннє змінена 5 років тому