Велики Преслав – вътрешният град | руини на крепост, археологически разкопки, средновековен, музей на открито, интересно място, историческа забележителност, 100 национални туристически обекта

Bulgaria / Sumen / Veliki Preslav /
 руини на крепост, археологически разкопки, средновековен, музей на открито, интересно място, историческа забележителност, 100 национални туристически обекта

Вътрешният град на средновековната столица Велики Преслав, в който са били разположени Дворцовият комплекс, Преславската архиепископия и Владетелската базилика.
Вътрешният град е разположен на висока тераса в подножието на хълма Зъбуите. Простира се на територия от четвърт кв. км, приблизително в средата на Външното укрепление. Има неправилен Г-образен план, предвид разширението на север и образувалата се от изток т. нар. чупка. На този етап от проучванията са разкрити южното, източно и северно трасе на стената. Ширината на основата е 3,20 м. Във височина се е извисявала на 10 м, изградена от едри варовикови квадри, като при разширението от север вътрешността на стената била от ломени камъни, споени обилно с бял хоросан. Дебелината на стената е била 2,80 м. По северната и източна стена на разширението са били изградени и правоъгълни кули т. нар. бастиони, с цел по-добра отбрана. Тук са и най-запазените участъци (до 10 м) от крепостните стени. Дължината на южната крепостна стена е 148 м, на източната 701 м, а северната се простирала на 558 м.
Кръгли кули са осъществявали връзката при ъглите на укреплението. Те са с външен диаметър от 9 м. Разкрити са и три порти, съответно южна, източна и северна, извисяващи се на внушителните около 15 м. Стената е завършвала със зъбери, оформящи бойници. От процепите на свода бранителите на крепостта са обстрелвали вражеските войници.
---
Обект № 98 от Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ на Българския туристически съюз – „Велики Преслав“:
www.btsbg.org/100nto/arheologicheski-muzey-i-istoriko-a...
www.obekti.tourism-bg.net/98_veliki_preslav.html
100obekta.com/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B...
welcome.bg/listing/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8...

museum-velikipreslav.com/za-muzeya/niar-veliki-preslav....
ilovebulgaria.eu/rezervat-veliki-preslav/
opoznai.bg/view/istoriko-arheologicheski-rezervat-velik...
bulgariatravel.org/bg/%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0...
oilaripi.com/bg/page/atlas/details/919-arheologicheski-...
visit.bg/patevoditel/arheologicheski-istoricheski/velik...
rila.ws/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%...
historicalcities.narod.ru/Galeri/Preslav_geleri.htm
velikipreslav.bg/wp/?page_id=101
istoria.bg/10088/veliki-preslav
www.landbg.info/bg/poi/veliki-preslav
kilometri.bg/view/istoriko-arheologisheski-rezervat-vel...
vr.penchochukov.com/bg/article/32/preslav-krepostta.htm...


www.youtube.com/watch?v=3EbRNNU4mCA
Nearby cities:
Координати:   43°8'49"N   26°48'50"E

Коментари

  • Възстановката изглежда много красива. Нещо като резиденция "Бояна". Прави улици, подстригани полянки, църкви и манастири. А къде са живели хората ? Къде е добитъкът, къщите, пазарът, шумът, каруците ? В онези времена защитената територия е била много скъпа и е била натъпкана до крайност. Сравнете със запазените средновековни центрове - например Дубровник. Улички със ширина една двуколка.
This article was last modified преди 12 дни