Piatra Verde

Romania / Prahova / Slanic /

Piatra Verde este un tuf zeolitifer cu un mare continut de clinoptilolit.

Compozitia mineralogica a fractiunii cristalizate din tuful zeolitifer de la
Piatra Verde :

Mineral Procente
Clinoptilolit 80-90
Mordenit 0-5
Cuart 0-3
Feldspat plagioclaz 0-8
Muscovit 0-1
Biotit 0-1
Calcit 0-15
Minerale argiloase 0-2

Avand capacitati totale de schimb cationic , tuful clinoptilolitic poate retine cu usurinta cationii din mediul inconjurator.
Spre exemplu , tufurile cu clinoptilolit au fost folosite in urma accidentului de la Cernobal pentru ameliorarea consecintelor asupra mediului si a populatiei. Astfel, terenurile agricole si pasunile din zonele afectate au fost acoperite cu pulbere de tuf pentru eliminarea ionilor radioactictivi din sol. De asemenea, animalelor li s-a adiministrat ca supliment nutritiv tuf cu clinoptilolit pentru eliminarea ionilor radioctivi asimilati simultan cu hrana consumata.

Sursa : Prof. dr. Lucian Matei
FACULTATEA DE GEOLOGIE SI GEOFIZICA
UNIVERSITATEA BUCURESTI
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°15'21"N   25°57'34"E

Comentarii

  • Daca dl. Prof.dr. Lucian Matei, precum si muzeograful Muzeului Sarii din SLANIC,au fost atat de zgarciti de nu ne-au explicat ce este un tuf zeolitifer precum si un clinoptilotit, eu sunt de parere sa-l intrebam pe Dl. Prof. univ. Emil Constantinescu, poate domnia sa va voii sa ne lamureasca. Oricum, oameni de stiinta avem,altceva ne lipseste de suntem atat de inapoiati.
  • Lucrarea Prof Lucian Matei , din care eu am extras , fara sa-l consult , doar o foarte mica perte , a fost gasita pe net deci nu poate fi vb. de zgarcenie . Mai exista si alte lucrari pe care cine e interesat , le poate studia ex: http://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/rezumate/2010/geologie/TETISAN_SMICAL_IRINA_RO.pdf . Cautati in comertul virtual produsul ZEOLIT si va veti convinge ca acolo , la Piatra Verde , se gaseste o comoara pe care oamenii de stiinta au descifrat-o dar cei ce ar fi trebuit s-o valorifice stau degeaba . Asa ca luam , pe bani grei, pilule gelatinoase ce contin 1/2 gram de praf adus probabil din strainatate. In zona , piatra extrasa acolo , se foloseste la ... constructii si atat .
  • Un alt articol despre zeolit : http://www.formula-as.ro/2009/891/terapii-alternative-58/zeolitul-11748
  • Lucrarea este a Irinei Smical. Prof Lucian Matei este doar profesorul coordonator al lucrarii.
  • Multumesc pentru corectia legata de autorul lucrarii .
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 12 ani