O.S ,,Luka Simonovic" (Никшић)

Serbia and Montenegro / Montenegro / Niksic / Никшић
 школа, основно образовање

Škola posjeduje 11 učionica za razrednu nastavu, 8 specijalizovanih učionica za predmetnu nastavu, 4 kabineta: biologija, hemija, fizika, TO, likovna i muzička kultura, fiskulturnu salu, biblioteku, 10 kabineta stručnih aktiva, zubnu ambulantu, amfiteatar i ostale prateće prostorije.

Ukupna površina prostora u Školi iznosi 3.834 metara kvadratnih.

Škola radi u 3 smjene: I smjena radi od 7,30 – 13 časova, II smjena radi od 13,30 – 19 časova iOsnovna škola 'Luka Simonović' je vježbaonica Filozofskog fakulteta. Škola je namjenski rađena za vježbaonicu. Ona je ranije bila vježbaonica razredne nastave Pedagoške akademije, a kasnije Nastavničkog odnosno Filozofskog fakulteta. Danas je Škola vježbaonica učiteljskog odsjeka i u njoj se izvodi praktična nastava iz svih metodika nastavnih predmeta nižih razreda.

Škola je i vježbaonica predmetne nastave na Fakultetu i to: metodika nastave maternjeg jezika, metodika nastave engleskog jezika, metodika nastave ruskog jezika, metodika nastave istorije i geografije i metodika nastave fizičkog vaspitanja.

Aktivna nastava u Školi se sa uspjehom ostvaruje skoro u svim nastavnim oblastima, gdje je moguće, a intezivno u svim nastvnim oblastima nižih razreda. Svi učitelji su prošli kroz seminar aktivne nastve, kao i znatan broj predmetnih nastavnika.

Dopunska nastava organizuje se za sve učenike koji imaju teškoće u savlađivanju nastavnog programa po nastavno-vaspitnim oblastima. Dopunska nastava organizuje se radnim subotama, zbog nemogućnosti organizovanja radnim danima.

U razrednoj nastavi dopunska nastava će se organizovati po potrebi i u toku redovnih nastavnih dana, dok će ovaj vid nastave u grupnoj i predmetnoj nastavi organizovati subotama, a i drugim radnim danima po potrebi.

Dodatna nastava

Dodatna nastva će se organizovati putem naučnih grupa i sekcija po utvrđenom rasporedu. Dodatna nastava će se naročito intezivirati u II polugodištu u okviru pripreme učenika za takmičenje iz svih nastavnih oblasti. Najintenzivniji rad naučnih grupa i sekcija obuhvata sljedeće discipline: matematika, strani jezici, fizika, hemija, biologija, geografija, istorija i dr.

Na nivou Škole za organizovanje i rad svih naučnih grupa zadužen je Petar Albijanić...
U Školi je početkom školske 2005/2006. godine upisano 1181 učenika, raspoređenih u 47 odjeljenja (25 odjeljenja nižih i 22 starijih razreda)...
Javna ustanova Osnovna škola 'Luka Simonović' pripada, lokacijom centralnom dijelu grada Nikšića, Opštini Nikšić, ul. Nikole Tesle bb...
U Školi se, pored redovne nastave, realizuju i sljedeći programi i projekti:

Program 'Inkluzija'
Projekat 'Razvoj kritičkog mišljenja'
Radionice 'Djeca o dječijim pravima'
Projekat 'Ja – građanin'
Projekat 'Mi – narod' – nastavak projekta 'Ja – građanin'
Projekat 'Prevencija narkomanije'
Projekat 'Promjena ponašanja putem igre'
Projekat 'Korak po korak'

Reforma školstva u Crnoj Gori karakteriše i povlači za sobom niz projekata i novina u obrazovanju. Jedan od značajnih koraka za promjene u školstvu jeste i projekat 'Korak po korak'. Ovaj program izradio je Institut CHILDEN S RESOURCES INTERNATIONAL, neprofitna organizacija iz Vašingtona koja promoviše savremenu obrazovnu metodologiju razvijenu u SAD.

Naša Škola je od II polugodišta 2000. godine pristupila ovom projektu. Ove školske godine program se realizuje u dva odjeljenja III-5 i III-6 razreda...

Inkluzija

Godišnjim planom obuhvaćen je rad sa djecom sa posebnim potrebama (ovo je četvrta školska godina) u koji je uključeno dvoje djece IV razreda, troje djece III razreda, četvoro djece II razreda – godište 1997. i jedno dijete koje pohađa nastavu II razreda sa 1998. godištem. Školske 2005/06. godine u I razred upisano je još 6 djece sa posebnim potrebama.
Niz međunarodnih dokumenata daje podsticaj i obavezuje zemlje članice UN na integraciju djece sa razvojnim teškoćama u redovne škole.

Ideje iz ovih dokumenata o pravima na jednake šanse, ideje o zasnivanju individualizovanih programa za ovu djecu na osnovu očuvanih potencijala unesene su u nacionalni dokument o reformi sistema obrazovanja i vaspitanja u Crnoj Gori 'Knjiga za promjene'.
Nearby cities:
Координате:   42°46'34"N   18°57'16"E
This article was last modified 13 years ago