Fabrica de sticlă din Tomeşti (Colonia Fabricii)

Romania / Timis / Tomesti / Colonia Fabricii
 industria sticlei  Adaugă categorii
 Încarcă o fotografie

Fabrica de sticlă de la Tomeşti a fost înfiinţată în 1820 de către Anton Pfantzels, un fost arendaş al unei fabrici de sticlărie din Ungaria. Antreprenorul, atras de bogăţiile zonei, a cumpărat moşia Tomeşti-Luncani (atunci în comitatul Caraş-Severin) şi a construit aici o fabrică de sticlă. În anul 1846 fabrica şi proprietatea anexă au trecut în proprietatea lui Iosif Losch din Austria. Acesta a înfiinţat o şcoală şi a recrutat sticlari specialişti din străinătate, care au venit aici împreună cu familiile lor. Împreună cu muncitorii deja existenţi, ei au format nucleul viitoarei aşezări Colonia-Tomeşti, independentă de satul Tomeşti.
În anul 1948 fabrica de sticlă a fost naţionalizată. Statul a procedat la extinderea şi modernizarea ei, fapt care a dus la o dezvoltare a întregii comune. Totodată au fost construite blocuri de locuinţe pentru muncitori. După 1989 fabrica de sticlă a fost închisă, motiv pentru care Colonia - dezvoltată economic în jurul acesteia - a cunoscut un puternic regres.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   45°45'54"N   22°19'2"E

Comentarii

  • Cea mai veche fabrică de sticlă de pe teritoriul României, inaugurată în anul 1820. Fabrica de la Pădurea Neagră (lângă Aleșd, jud. Bihor), cu care aceasta își dispută prioritatea, a început să producă (după cum atestă documentele) abia în anul 1841.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 5 luni