Pearl Island

Serbia and Montenegro / Vojvodina / Backo Gradiste /

Дворац на Бисерном oстрву je градио барон Рохоњци Гедеон крајем 19. века. Налази се у природном окружењу рукавца, тзв. мртве Тисе, погодне за гајење винове лозе. Са овог места потиче најквалитетније вино, легендарни Крокан. Дворац представља спратну зграду са стилским обележјима класицистике. На главној фасади доминира ризалит са три симетрично постављена прозора на приземљу и спрату. На средишњем делу главне фасаде у приземљу се налази улазни трем. Ризалит је наглашен у малтерској пластици која имитира камене квадере. Кров је масиван, а на његовом средишном делу се налази октогонална кула осматрачница, која је каснијим адаптацијама мењана. Димензијама и стилом дворац на Бисерном острву представља вредни објект, посебно у амбијенту коме главни печат даје близина Тисе и виногради. Данас је дворац у лошем стању, али се очекује реновирање.(сиц)
Бисерно острво и дворац је најмио унук Рохоњци Гедеона, који покушава да се избори за своје наследство. Од следеће године ће да почне производњу вина Крокан по рецептури свог деде, у оригиналној винској флаши, из доба Рохоњци Гедеона. Дворац је убележено културно добро.
----------------------------------------------------------------------------------------

Мускат крокан - Бисер бисерног острва

Највеће дело грофа Рохонција је чувено грожђе мускат-крокан – бисер Бисерног острва. Ова сорта грожђа још увек успева овде, а пореклом је из Француске или Алжира, и данас још само тамо може да се нађе. Има га и данас на само десетак хектара. Зато је одувек било тражено и тешко sе набавља.
Крокан је жућкасте боје, а зову га дамским вином јер је за уживање у његовом јединственом укусу и ароми довољна једна или две чаше. Вино садржи 10 до 12 процената алкохола, а познавоци добре капљице знају да чаша вишка крокана – обара с ногу. Ово вино се сматра пићем богаташа, скупо је, а грозд се тешко одржава, нарочито у време бербе. Сорта је осетљива и на болести. Свако ново брање даје другачији квалитет па га је немогуће сврставати по годинама бербе. Ово ретко и изузетно вино одавде је стизало на трпезу многих познатих људи, политичара, богаташа...
После Другог светског рата, имање грофа Геодона Рохонција припало је новобечејском Пољопривредном добру „Соколац”, које је последњих деценија доживљавало судбину сличних газдинстава. Стање у коме се налази имање данас се најбоље види по некадашњем летњиковцу и његовој околини. Ни трага баштованству и европском квалитету произведеног. Под слојем земље на стази се још крију остаци некад ефикасног заливног система Рохонцијевих.
Иако су се јавили наследници, ПД „Соколац” је већ годину дана у рукама нових власника са мешовитим домаћим и мађарским капиталом. Преосталих око 140 радника сања седам-осам заосталих плата и да им нове газде деблокирају рачун предузећа. Да ли ће то учинити ови или неки други власници, можда наследници, остаје да се види. Тек, некадашње узорно имање Рохонцијевих на Бисерном острву је доживело судбину коју не заслужује.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Дворац је затворен за посетиоце!
Nearby cities:
Coordinates:   45°31'32"N   20°4'57"E
This article was last modified 5 years ago