Форт «Шишкова» (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / Качинське шосе
 історичне місце, Перша світова війна 1914-1918, фортифікація, артилерія, цікаве місце, пам'ятник історії, object of cultural heritage of regional importance (Russia) (en), Німецько-радянська війна

Батареї 16 і 24 мають спільну систему сухопутної оборони - рів і вал із фронту й вал у горжевій частині, що дало привід німецьким розвідникам уважати їх одним опорним пунктом. Назва "форт Шишкова" походить від назви незбереженого хутора з однойменною назвою (очевидно перебував на місці нинішньої турбази ім. Мокроусова).
sevdig.sevastopol.ws/issl/shis.html

Батареї відкриті: гармати розміщалися за бетонним бруствером. У товщі бруствера проходила галерея, що за нею розташовувалися льохи боєприпасів, що примикали до виходів у гарматні дворики. На батареї №16 снаряди переміщали між льохами й подавали до гармат за допомогою монорейкової підвісної дороги. Збереглися кріплення від монорейки. На центральному траверсі 16-ої батареї збереглися ніші для встановлення дошки з назвою й батарейною іконою.
На флангах батарей перебували далекомірні павільйони, шахти для висувних прожекторів, спостережні пости із бронеколпаками (втрачені), а також силова станція. Усередині флангів розташовувалися приміщення для особового складу. Оригінальне рішення - у крайнім приміщенні на лівому фланзі 24-ої батареї влаштовані два віконних прорізи, імовірно, амбразури для оборони входу в батарею. Одна з амбразур перебуває в гальюні - словом, поєднуй потрібне із ще більш потрібним.

У ході Першої Світової війни батарея провела одну-єдину бойову стрілянину по німецько-турецькому лінійному крейсері "Гебен", що атакував Севастополь у жовтні 1914 р. Три фугаси досягли мети, ушкодивши в тому числі димар корабля. Відповідним вогнем німців на батареї №16 було ушкоджено одну гармату, зайнялися порохові заряди, були вбиті й поранені.

family-travel.narod.ru/16batareja/16b.html
Міста поруч:
Координати:   44°39'13"N   33°32'53"E
Ця сторінка востаннє змінена 10 років тому