Північне укріплення (Севастополь)

Ukraine / Sevastopol / Севастополь / вул. Челюскінців
 тимчасова назва, історичне місце, фортифікація, пам'ятка архітектури (історії), будова 19го століття, фортеця в формі зірки

Розташоване на Північній стороні міста на висоті над Севастопольською бухтою. Побудовано в 1807-1811 роках під керівництвом інженера генерал-майора Гартінга з метою оборони фортеці з півночі. Має форму восьмикутника зі сторонами від 170 до 210 метрів. На чотирьох кутах вихідних розташовувалися невеликі бастіони для організації флангової оборони. Укріплення мало троє воріт - Сімферопольські, Севастопольські і Інкерманські, було оточене ровом з кам'яною облицюванням ескарпові та контрескарпові, вапняком, складеним насухо. Ширина збереглася частини рову 5,4, глибина - 3,6 метра. У зміцненні знаходилися казарми для особового складу, порохові погреби і цейхгаузах. Гарнізон складався з 3919 осіб, у період Кримської війни комендантом укріплення був призначений капітан 1 рангу, потім контр-адмірал Ф.Д. Бартенєв, ім'ям якого до цих пір називають частину Північної сторони між вулицею Челюскінців і Братським кладовищем. На озброєнні зміцнення мали 47 гармат, з них 23 - малого калібру.
Побудоване без урахування місцевості, маючи невигідні обриси і слабо озброєне, воно, тим не менше, здалося союзникам грізним фортифікаційною спорудою, які після Альмінської битви не зважилися атакувати місто з півночі, а, обігнувши Севастопольську бухту, вийшли до Південної його боці.
Після Кримської війни зміцнення використовувалося під склади, в 1900 році на його території побудували казарми кріпак саперної роти. У оборону Севастополя 1941-1942 років там був створений опорний пункт під командуванням старшого лейтенанта А.М. Пехтін. Три доби в червні 1942 року йшла нерівна сутичка з переважаючим ворогом. Весь гарнізон загинув, виконавши свій військовий обов'язок.
Незважаючи на значні втрати, Північне зміцнення представляє інтерес як пам'ятник російського фортифікаційного мистецтва початку XIX століття.

Зараз тут військова частина Чорноморського Флоту Росії.

www.sevmonument.ru/readarticle.php?article_id=54
База 1096-го зенітно-ракетного полку www.radiosvoboda.org/a/crimea-military-bases-map/323977...
Міста поруч:
Координати:   44°38'5"N   33°32'16"E
Ця сторінка востаннє змінена 11 місяців тому