Виадукт „Змейово“

Bulgaria / Stara Zagora /
 железопътен мост, строеж през 1911 г., сводов мост

Виадуктът „Змейово“ или „Змейовският мост“ е каменен сводов мост, построен от италианския инженер Марчело. Мостът е изграден точно от 830 камъка. Говори се, че само един от предварително планираните останал неизползван и в момента се намира пред кметството на Змейово.
Тук жп линията Стара Загора – Тулово минава над път Е85 чрез стар каменен мост без бетон. Открит е през 1911 год.
Без съмнение виадуктът „Змейово“ е сред най-красивите съоръжения, строени по българската жп мрежа през първата половина на XX век. С подобно строително постижение, така елегантно вписано в околната природа, би се гордяла всяка железница.
Легендата разказва, че на 15 август 1911 г., преди век, инженер Марчело, за да докаже по най-безспорен начин здравината на строежа, преди преминаването на първия влак накарал цялото си семейство да застане, заедно с него, под един от сводовете. Грохотът на приближаващия локомотив, усилен многократно от планинското ехо, уплашил госпожа Марчело и тя панически напуснала мястото си под виадукта. Реакцията на съпруга ѝ била по италиански емоционална – разгневен, той извадил револвера си и стрелял по клетата жена. Историята не казва какво ѝ е причинил изстрелът, но на онемялото множество, присъствало на откриването, Марчело обяснил, че стореното от жена му е равносилно на предателство и говори за липса на вяра във възможностите му на железопътен строител.

www.libsz.org/images/stara-stara-zagora/stara-zagora-28...
www.zarata.info/2058-zashto-viaduktat-zmejovo-e-izveste...
opoznai.bg/view/viaduktat-zmeiovo-na-110-godini
Nearby cities:
Координати:   42°28'40"N   25°36'59"E
This article was last modified преди 2 години