Biserica Ortodoxă „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamt-Hozevitul” (Chişinău)

Moldova / Chisinau / Chişinău / Bd. Mircea cel Bătrân, 40

BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ
cu Hramul „Duminica Sfinţilor Români şi Sfântul Cuvios IOAN IACOB de la Neamţ – Hozevitul” din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor (Patriarhia Română).
www.sf-ioan-iacob.md

Centrul de Pelerinaj „EMAUS” din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor.
pelerinaj.md

(Biserica in constructie)



ISTORICUL PAROHIEI
Anul 1 - 2003.
16 februarie 2003:
A avut loc Adunarea de constituire a Parohiei Ortodoxe Române cu Hramul „Duminica Sfinţilor Români şi Sfântul Cuvios IOAN IACOB de la Neamţ – Hozevitul”, în cadrul căreia a fost aprobat Statutul Parohiei, au fost alese Consiliul Parohial şi Comitetul Parohial din 12 membri (2 suplianţi) şi respectiv 24 membri şi desemnat preotul-paroh. Totodată, Consiliul Parohial ales a delegat, conform Statutului, trei dintre membrii săi spre a îndeplini sarcinile de epitropi (administratori).
Dat fiind faptul, că absoluta majoritate a membrilor comunităţii sunt români, s-a cerut apartinenţa Parohiei la Mitropolia Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor din cadrul Patriarhiei Române. Care a fost confirmată prin Adeverinţa nr.3, semnată de către Înalt Prea Sfinţitul UPETRU PĂDURARU, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor (înregistrată cu nr.59 din 24.02.2003).
Totodată, pe temeiul Sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe Române şi prin Decizia Chiriarhală nr.4 (înregistrată cu nr.49 din 16.02.2003), Prea Cucernicul Părinte Alexei Semionov a fost numit preot-paroh.

28 februarie 2003:
A fost înaintat un demers către Primăria Chişinău privind repartizarea unui lot de pământ, pentru construcţia Bisericii parohiale în sectorul Ciocana.

19 martie 2003:
Serviciul de Stat pentru problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova a înregistrat Statutul parohiei şi a eliberat Certificatul de înregistrare a Parohiei cu nr.1738 din 19.04.2003.

29 iunie 2003:
Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitul UPETRU PĂDURARU, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a apărut primul număr al Buletinului Parohial cu denumirea „LOGOS” – Cuvântul lui Dumnezeu, care oglindeşte viaţa comunităţii şi activitatea parohiei. Buletinul vine să completeze activitatea pastoral-misionară a parohiei şi să potolească setea după cele duhovniceşti. Publicaţia îşi are menirea de iluminare general creştină. Totodată, sunt tratate şi multiple probleme ce ţin de Adevăr, Credinţă, Teologie, Cultură şi Spiritualitate Românească.

Anul 2 - 2004.
10 februarie 2004:
Comisia pentru construcţii, arhitectură şi resurse funciare a Consiliului Municipal Chişinău a avizat pozitiv repartizarea unui lot de pământ pentru construcţia Bisericii parohiale în sectorul Ciocana. Dar aceasta nu înseamnă că terenul a fost acordat, pentru că acordarea lotului de pământ a fost intenţionat tergiversată timp de aproximativ 2 ani din cauza aderării comunităţii la Patriarhia Română. Necătând la toate obstacolele întâlnite comunitatea n-a stat indiferentă, ci a căutat soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, iar membrii ei fiind conştienţi de faptul, că fiecare are libertatea şi dreptul de a adera la Biserica Neamului.
Această luptă cu autorităţile publice locale (Primăria Chişinău) a fost reflectată şi în mass-media din Republica Moldova (articolul se anexează). După multele încercări la care a fost expusă comunitatea, privind acordarea lotului de pământ pentru construcţia Bisericii, în sfârşit, în ultimile zile ale anului 2004 autorităţile municipale au luat o decizie în favoarea comunităţii.

28 decembrie 2004:
Consiliul Municipal Chişinău a aprobat Decizia nr.16/68-3 din 28 decembrie 2004 cu privire la atribuirea în folosinţă a unui lot de pământ cu suprafaţa de 0,19 ha din bd. Mircea cel Bătrân, Parohiei Ortodoxe Române cu Hramul „Duminica Sfinţilor Români şi Sfântul Cuvios IOAN IACOB de la Neamţ – Hozevitul”, pentru proiectarea şi construirea Bisericii, conform planului lotului anexat.

31 decembrie 2004:
Cu Binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitul UPETRU PĂDURARU, Arhiepiscop all Chişinăului, Mitropolit al Basarbiei şi Exarh al Plaiurilor, un sobor de preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română), împreună cu preotul-paroh, au oficiat Slujba de sfinţire a Paraclisului improvizat într-un vagon de tren (foto se anexează).

Anul 3 - 2005.
1 ianuarie 2005:
Oficierea primei Sfintei Liturghii, după care Parohia şi-a început activitatea sa liturgică, fapt ce a făcut să crească numărul membrilor săi.

21 ianuarie 2005:
A fost depusă la Direcţia Generală Arhitectură şi Urbanism a Consiliului Municipal Chişinău cererea pentru eleberarea Certificatului de urbanism.

28 februarie 2005:
În urma cererii depuse a fost eliberat de către Consiliul Municipal Chişinău Certificatul de urbanism nr.1750/05 din 28.02.2005 cu Anexa planului de încadrare în teritoriu.

3 martie 2005:
Efectuarea controlului lucrărilor topografo-geodezice, care au fost executate în strictă corespundere cu documentele normative ale Republicii Moldova, iar rezultatele find prezentate în Actul controlului de recepţie.

14 martie 2005:
După executarea lucrărilor de prospecţiuni tehnico-geodezice au fost aprobate de către Direcţia Generală Arhitectură şi Urbanism a Consiliului Municipal Chişinău liniile roşii şi hotarele lotului de pământ calculate pentru proiectarea Bisericii.

3 aprilie 2005:
Sfinţirea unei Troiţe, ce a fost instalată în faţa Paraclisului (foto se anexează).

12 aprilie 2005:
Pentru prima dată a fost oficiată Taina Sfântului Botez.

1 mai 2005:
Pentru prima dată, de Sfintele Paşti, în ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, a fost adusă la Paraclisul parohiei, de la Mormântul Mântuitorului, Sfânta Lumină de la Ierusalim sau Focul Sfânt.

12 iunie 2005:
Pentru prima dată a fost oficiată Taina Sfintei Cununii (articolul se anexează).

26 iunie 2005:
A fost înfiinţat Biroul de Pelerinaj „Sfântul IOAN IACOB” şi efectuat primul pelerinaj.
Biroul a fost înfiinţat pentru organizarea de pelerinaje la mănăstiri şi schituri, la locurile istorice din Republica Moldova, dar mai ales la cele din România, în vederea cunoaşterii credinţei şi culturii poporului român, cultivării spiritului de apartenenţă la comunitatea
creştin ortodoxă românească, menţinerii şi dezvoltării tradiţiilor româneşti în contextul creştin ortodox, întăririi unităţii spirituale, canonice, naţional-culturale a credincioşilor ortodocşi români, formării conştiinţei creştine româneşti a tinerei generaţii, promovării culturii creştine ortodoxe şi a valorilor religioase şi morale ale poporului român, cunoaşterii obiectivelor cu valoare religioasă, artistică sau istorică din cadrul întregii Patriarhii Române.

2 iulie 2005:
Apare de sub tipar prima ediţie a cărţii „Viaţa şi Acatistul Cuviosului Ioan de la Neamţ – Hozevitul”, susţinută financiar de familia Palii din Chişinău (se anexează).

3 iulie 2005:
Prima sărbătorire a Hramului mic „Duminica Sfinţilor Români” (Prima Duminică după Duminica Tuturor Sfinţilor, sau a doua după Pogorârea Duhului Sfânt şi a Rusaliilor), care s-a sărbătorit în mijlocul creştinilor din Parohie.

18 august 2005:
Prima sărbătorire a Hramului mare „Sfântul Cuvios IOAN de la Neamţ – Hozevitul”. La sărbătoare pe lângă creştinii din Parohie a participat un sobor de preoţi, precum şi alţi oaspeţi de onoare.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   47°3'24"N   28°53'31"E

Comentarii

  • nu inteleg sensul crearii mitropoliei basarabiei. De ce trebuia sa te revolti supunerii unei biserici si aderarii la alta, oare nu se putea de creat o mitropolie autonoma care se supune direct doar patriarhiei Constantinopolului. In situatia de acum in Moldova nu exista nici o biserica moldoveneasca, Doar romana si doar una rusa. Trebuie sa tindem spre independenta (inclusiv spirituala).
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 7 ani