Kadı Kalesi

Kusadasi'nin 8km güneyinde, Davutlar yolu üzerindeki Nazilli Sitesi içinde yer alan bir ortaçag kalesi, Kültür Bakanligi, Kusadasi Belediyesi ve Ege Üniversitesi arasinda imzalanan protokolle, uzun soluklu bir proje kapsaminda gerçeklestirilecek bilimsel kazi ve restorasyon çalismalariyla yasatilacak. Projenin ilk asamasinda, hizla tahrip olan kalede, temizlik ve sistematik kazilarin yapilmasi amaçlandi. Bu kapsamda, 5 Temmuz 2001 tarihinden itibaren Aydin Müzesi Müdürü Emin Yener Baskanliginda, Prof.Dr.Zeynep Mercangöz, Yrd.Doç.Dr.Lale Doger ve Arastirma Görevlisi Emine Tok'un yönetimindeki Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü ögrencileri ile Kusadasi Belediyesi isçileri kalede çalismaya basladilar.

Kazi buluntulari, gunumuzden yaklasik 4 bin yil gerilere giden bir kültür tabakasi üzerinde yükselen, bugünkü burç ve duvarlarıyla 12-13'üncü yy.Bizans kalesini dogrular niteliktedir ki bu kale, Bizans Anaia'sini denizden gelebilecek saldirilara karsi korumaktaydi. Bizanslilar Anaia'yi 1260'larda imzalanan iki antlasma ile Venedik ve Ceneviz tüccarlarina ticaret amaciyla birakmislardi. Büyük olasilikla 1304'lerde Efes gibi Türkler'in eline geçmis olan kentin sonraki yasami, tipki Venedik ve Ceneviz dönemi gibi, bu kazilar isiginda ögrenilebilecek.

Bugüne degin Bizans kaplarina ait yesil ve sari renkli sayisiz seramik parçalarinin yanisira, M.Ö 2.000'lerle çesitli arkeolojik donemlere ve ozellikle de Hellenistik çaga ait seramik parçalari günisigina çikarildi. Bu yogun buluntu, titizlik ve sabirla yürütülen bir aylik kazi sürecinde ele geçti. Uzmanlar, bu kisa çalismanin, tüm kalenin temizlenip kazilmasi için yapilmasi gereken çalismalarin yaklasik onbinde birini olusturdugunu ifade ettiler.

2001 kazi sezonunda, kalenin güney yarisinda iç ve distaki bitkiler temizlendi, güneybatidaki iki burç arasinda taş temizligi ve toprak siyirmasi yapildiktan sonra, yüzeydeki toprak dolgunun kaldirilmasina baslandi. Ayni sistematik temizlik çalismalar, batidaki kale kapisinda da gerçeklestirildi.
 templearchaeological site
Nearby cities:
Coordinates:  37°47'29"N 27°16'13"E
This article was last modified 11 years ago