Scoala Postliceala Sanitara "Christiana" (Craiova)

Romania / Dolj / Craiova / Strada Împăratul Traian, 39
 şcoală / gimnaziu / liceu, ruine
 Încarcă o fotografie

În anul 1889, un grup de călugăriţe din ordinul confesional „Domnişoarele Engleze” au pus bazele unei şcoli care se ocupa cu educaţia tinerelor fete de familie bună, cunoscută sub numele de „Institutul Sfânta Maria”.
Numele de „Institutul Sfânta Maria” a fost schimbat, pentru o perioadă scurtă de timp în „Şcoala de maici Sfântul Benedict”, înfiinţată sub patronajul călugăriţelor din Ordinul Benedictin.
Şcoala avea reguli stricte şi rigide, iar clasele, internatul şi curtea erau curate şi bine întreţinute, ilustrând stilul german adoptat de măicuţe, care, la rândul lor, erau renumite pentru rigurozitatea lor faţă de ordine şi disciplină.
În 1948, „Institutul Sfânta Maria” se transformă în „Şcoala de moaşe”, care se uneşte cu „Şcoala de Oficianţi Sanitari”, în aprilie 1955 şi cu „Şcoala de Felceri”, în decembrie 1955, formându-se „Grupul Şcolar Sanitar”, care a funcţionat până în 1964 când s-a transformat în „Şcoala Tehnică Sanitară” unde erau instruite asistente medicale. În anul 1974, aceasta se transformă în „Liceul Sanitar”, unul dintre cele mai importante licee din Craiova şi din ţară, a cărui ultimă promoţie a absolvit în 1994.
Între 1991 - 2012, a funcţionat Grupul Şcolar „Charles Laugier”, format din Liceu Teoretic şi Şcoala Postliceală Sanitară.
În anul 2012, Grupul Şcolar „Charles Laugier” s-a transformat în Liceul „Charles Laugier”, păstrând aceeaşi structură; în același an a fost schimbată locaţia din strada Împăratul Traian, nr. 39, în strada Brestei, nr. 129.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   44°18'59"N   23°48'23"E

Comentarii

  • În prezent este doar un teren viran, clădirea monument istoric a fostei Școli Catolice „St. Maria”, după naționalizarea din 1948 sediu al Liceului Sanitar, a fost demolat ilegal în 3 august 2019 de către SC DRAMAD CONS SRL, reprezentată de Bogdan Mădălin, fără autorizație, chiar înaintea clasării acelei clădiri ca monument de către Min. Culturii.
  • În anii 1980 - 1988, la „indicățiile” lui Ceaușescu, o clasă a Liceului Sanitar din Craiova a fost scoasă din organigramă și „relocată” în cadrul liceului din Scornicești, care a devenit atunci singurul liceu din jud. Olt care avea profil sanitar.
Acest articol a fost modificat ultima dată acum 4 ani