Vaslui | municipiu, county seat (en)

Romania / Vaslui /
 municipiu, desenează doar conturul, county seat (en)

Vaslui (în maghiară Vászló, în rusă Васлуй) este un oraș situat în estul României, reședința județului Vaslui din Regiunea istorică Moldova aproape de frontiera cu Republica Moldova. Prin aderarea României la Uniunea Europeană, județul Vaslui a devenit granița de est a Uniunii. Punctul de trecere a frontierei Albița ajungând astfel cel mai mare din Europa de Est. Din teritoriul administrativ al municipiului intră în componență: Vaslui, Bahnari, Brodoc, Moara Grecilor, Rediu, Viișoara. Este atestat documentar în anul 1375. Conform datelor recensământului din 2002, avea o populație de 70.571 locuitori

Este atestat documentar din anul 1375.
In 1435, in timpul domniei lui Stefan al doilea, targul Vaslui devine resedinta domneasca.
In timpul domniei lui Stefan cel Mare si Sfant aici este construita o "curte domneasca", iar, in anul 1475, in apropierea Vasluiului, are loc celebra batalie de la Podu Inalt.
Târgul Vasluiului rămâne o așezare liniștită, peste care au trecut hoardele tătare și turcii, distrusă și apoi renăscută, însă nu la faima de odinioară de care amintesc documentele.
Vasile Alecsandri îl face cunoscut în literatura românească prin poezia Peneș Curcanul.
Îndeletnicirile care le-au adus faimă pe vremuri vasluienilor au fost albinăritul și pescuitul.
In urma aplicarii "Regulamentelor Organice" Vasluiul obtine titlul de "oras".
Spre sfarsitul secolului XIX se construiesc cateva cladiri cu valoare istorica si arhitecturala, dintre care foarte putine au mai ramas pana azi ("Palatul de Justitie", "Casa Mavrocordat", "Casa Ghica").

Conform constitutiei Romaniei Mari din anul 1923, orasul Vaslui este resedinta judetului (interbelic) cu accelasi nume. Conform recensamantului din 1930 populatia vechiului judet Vaslui era de 139.503 locuitori. Vechiul judet Vaslui era impartit in 3 "plasi": Crasna, Racova si Stemnic.
In 1930 populatia orasului Vaslui era de 15.310 locuitori.
In perioada interbelica este infiintata si prima unitate industriala mai importanta din Vaslui- o topitorie de canepa, in anul 1939.

In anul 1950, ca urmare a reorganizarii administrativ-teritoriale, este desfiintat vechiul judet Vaslui si Vasluiul devine resedinta "raionului" cu accelasi nume, din cadrul regiunii Barlad (pana in 1956), apoi din cadrul regiunii Iasi.

In februarie 1968, in urma unei noi reorganizari administrativ-teritoriale, se infiinteaza actualul judet Vaslui. Desi la aceea ora orasele Barlad si Husi erau mult mai dezvoltate (din punct de vedere economic, social, al traditiilor istorice si culturale, etc), totusi resedinta noului judet Vaslui a fost stabilita in orasul Vaslui, datorita faptului ca Virgil Trofin (un important lider al PCR) era nascut la Lipovat (in apropiere de Vaslui) dar si datorita faptului ca orasul Vaslui era amplasat aproximativ in centrul noului judet.
In anul 1966 orasul Barlad aveea 41.060 locuitori, orasul Husi aveea 20.715 locuitori, iar orasul Vaslui doar 17.591 locuitori.

Ca urmare a stabilirii resedintei noului judet Vaslui in orasul Vaslui (in 1968), acesta beneficiaza de investitii masive pe planul industrializarii si pe plan edilitar, fiind practic reconstruit din temelii.
Se realizeaza mai multe unitati industriale (pe platforma industriala "Rediu", in zona de nord, fabrica de mobila, fabrica de confectii, ICIL, IRIC, fabrica de ulei, etc), se construiesc mai multe cladiri pentru diverse institutii (Palatul Administrativ, Hotelul "Racova", Cladirea PTTR, Casa de cultura, Muzeul Judetean, cladirea cooperatiei de consum, complexul mestesugaresc, magazinul "Central", doua cinematografe, teatrul de vara, stadionul, sala sporturilor, autogara, casa armtei, spitalul judetean, etc), se realizeaza o retea de termoficare si un CET, retele de apa si canalizare, etc.
In anul 1979 Vasluiul obtine titlul de "municipiu", iar, in anul 1992, atinge cel mai mare numar al populatiei, de 80.614 locuitori.

Dupa revolutia din decembrie 1989 (desfasurata pasnic la Vaslui (ultimul prim-secretar al judetului Vaslui, Ioan Pavel, renuntand pasnic la putere), au loc schimbari majore pe plan economic si social.
Dupa 1996 majoritatea fostelor unitati industriale din Vaslui intra intr-un declin accentuat si dispar.
In schimb apar cateva unitati industriale, in special din ramura industriei textile ("LCL") si alimentare (Vascar, Safir, Koket).
La 1 mai 1994 este inaugurata prima linie de troleibuze (Gara- Textila) din Vaslui.
In 2009 fostul CET Vaslui este inchis, disparand cea mai mare parte din fostul sistem centralizat de termoficare.
Conform recensamantului din 2011 populatia municipiului Vaslui era de 55.407 locuitori.
In timpul mandatului primarului Vasile Paval incep sau sunt realizate unele investitii edilitare.
Oraşe în apropiere:
Coordonate:   46°38'47"N   27°43'53"E

Comentarii

  • Nu neaparat in nota descrierii de mai sus, strada care traverseaza oraşul dinspre Iaşi spre Bârlad, este de o stare foarte proasta, eu aproape mi-am stricat masina pe acolo. Culmea asta se intampla doar pe segmentul de drum din oras. In afara orasului starea drumului revine la ceva rezonabil. Asta e dovada interesului primariei locale pentru imaginea proprie. Pacat... As vrea sa ma contrazica cineva mai incolo, dar sper sa nu fie in 2100.