Βαθύτερο σημείο της Μεσογείου

Greece / Messinia / Methyni /
 θάλασσα, ενδιαφέρον, αόρατο
 Ανέβασμα φωτογραφίας

5.267 μέτρα επί της Ελληνικής Τάφρου.

"Πείραμα Νέστωρ"
Ένα παγκόσμιας σημασίας επιστημονικό πείραμα υψηλής τεχνολογίας, πραγματοποιείται σήμερα στη χώρα μας. Κοντά στο φρέαρ των Οινουσών, ανοιχτά της Πύλου, σε απόσταση 10 μιλίων περίπου από το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, κατασκευάζεται ένα από τα τρία τηλεσκόπια νετρίνων στον κόσμο.
Δώδεκα αστερίες, διαμέτρου 32 μέτρων ο καθένας, σχηματίζοντας έναν κατακόρυφο πύργο ύψους 320 μέτρων, θα ποντιστούν στο βυθό, σε βάθος 4000 μ. Σκοπός του τηλεσκοπίου είναι η ανίχνευση νετρίνων, ουδέτερων θεμελιωδών σωματιδίων υψηλής ενέργειας, που δίνουν πληροφορίες για αστρικούς γαλαξίες ορατούς και μη με τα φωτονικά τηλεσκόπια, για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος καθώς και απαντήσεις σχετικές με την αρχή του σύμπαντος.
(Πηγή: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας)

www.nestor.noa.gr/
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   36°29'57"N   21°10'0"E

Σχόλια

  • Εκτός από το νούμερο που αναγράφεται στο κείμενο, ψάχνοντας στο internet βρήκα και άλλα νούμερα που αναφέρονται στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Υπάρχει έτσι μια μικρή σύγχυση σχετικά με το νούμερο αφού μεταξύ των άλλων βρήκα να μιλούν για «5.121 νοτιοδυτικά της Πύλου» ή «"το πηγάδι των Οινουσών", με βάθος περίπου 4.550 μ.» ή «4.850 μ. έξω από το Ακρωτήρι Ταίναρο». Αν κανείς ξέρει περισσότερες λεπτομέριες, γιατί αναφέρονται τόσα διαφορετικά νούμερα, ας μας πει κάποια πράγματα για να διευκρινιστεί λίγο το θέμα.
  • Από όσο μπορώ να καταλάβω νομίζω ότι το 5267 είναι το νούμερο που ψάχνουμε (άλλωστε η τάξη μεγέθους των άλλων βαθών απαντάται και νοτίως της Κρήτης).
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 12 έτη πριν