De Siwa-oase

Libya / al-Butnan / Bardiyah /
 oasis (en), depression (geology) (en), sebkha / sebkhat / sebjet / chott (en)

Siwa is een van de Westelijke Oases van Egypte, in de Libische Woestijn, en tevens de naam van het dorpje dat in deze oase ligt.

Ten oosten van het dorpje bevindt zich de vesting "Shali", gebouwd uit gedroogde klei rond 1200 nChr. Door hevige regens en stormen in de voorbije eeuwen takelt deze vesting af als gevolg van het wegspoelen van de klei.

Middenin de Siwa-oase staat de "tempel van het orakel". Volgens de overlevering vroeg heerser Alexander de Grote aan de god Amon de bevestiging dat hij de zoon was van Zeus, wat door het orakel werd geconfirmeerd. Sindsdien liet hij zich op munten afbeelden met twee ramshoorns (symbolen van Amon). De tempel werd ontdaan van de erop gebouwde huisjes door de archeoloog Ahmed Fakhry in 1970. Hij bestaat uit twee grote zalen en een heiligdom, gewijd aan Amon.

De "tempel van Umm Ubayd" is eveneens gewijd aan Amon, en was verbonden met de tempel van het orakel door een processieweg. Werd gebouwd door farao Nectanebo II (30e dynastie), en is nu een ruïne door een aardbeving in 1811 en door dynamitering in 1896 door de Turkse gouverneur.

Het zogenaamde "Bad van Cleopatra" (ook genoemd "bron van de Zon") is een bekende bron in de Siwa. De legende vertelt dat Cleopatra hier zou hebben gebaad.

In de Dodenberg (jabal al-Mawta) bevinden zich verschillende graven uit zowel de oud-Egyptische als de Grieks-Romeinse periode.

De tombe van Niperpathot ("hij die behoort tot het huis van Thot") is de grootste van deze begraafplaats; roodkleurige hiërogliefen op de wanden leren dat deze tombe ouder is dan de 26e dynastie en dat Osiris en Hathor er werden vereerd. Ze bestaat uit een zaal met aan weerszijden drie vertrekken.
De tombe van de krokodil bestaat uit drie vertrekken en werd ontdekt in 1940; ze dateert uit de late Ptolemeïsche of vroeg-romeinse periode; verering van Sobek, de krokodil-god.
De tombe van Mesu-Isis dateert uit de Romeinse periode. Ze bevat afbeeldingen van ureae (rijen van cobra's).
De tombe van Si-Amun ("de man van Amon")is de mooiste van de oasen van de westelijke woestijn, ontdekt in 1940. Ze bevat afbeeldingen van het Egyptische pantheon, waaronder een voortreffelijke schildering van de godin Noet staande naast een sycomore boom.
Nearby cities:
Coördinaten:   29°14'57"N   25°29'32"E
This article was last modified 16 jaren geleden