Hortusbuurt (Groningen)

Netherlands / Groningen / Groningen
 wijk, buurt(combinatie)  Categorie toevoegen
 Een foto toevoegen

De Hortusbuurt is een wijk in de stad Groningen. De wijk ligt tussen het Noorderplantsoen en de binnenstad. De naam verwijst naar de voormalige Hortus van de universiteit die in deze buurt gevestigd was.

Ontstaan.

De Hortusbuurt is eigenlijk het noordelijke deel van de eerste grote stadsuitbreiding van Groningen die dateert uit de zeventiende eeuw. Daarbij werd aan de noordkant van de stad een gebied binnen de stadsgrenzen gebracht. Dat gebied werd in het westen en noorden begrensd door de nieuwe stadswallen, het huidige Noorderplantsoen. De oostgrens van de Hortusbuurt is dan het Boterdiep (in de vorige eeuw gedempt). Het geheel van de noordelijke uitbreiding uit de zeventiende eeuw wordt ook aangeduid als Binnenstad-Noord (dat is het gebied buiten de Diepenring met postcode 9712).

De uitbreiding was nogal ambitieus. Het nieuwe stadsdeel bleef heel lang dun bebouwd. Wel werden er in de nieuwe stad relatief veel hofjes en gasthuizen gebouwd, de Hortusbuurt is daarmee één van de hofjesrijkste wijken van Nederland.

Centraal in het gebied staat de Nieuwe Kerk, die oorspronkelijk bedoeld was ter vervanging van de Sint Walburgkerk. Het huidige Nieuwe Kerkhof wordt op oude kaarten dan ook aangeduid als Nieuwe Sint-Walburgkerkhof.


Universiteit.
In de wijk is tegenwoordig de faculteit GMW (gedrags- en maatschappijwetenschappen), met de studies pedagogiek, psychologie, sociologie en kunstmatige intelligentie, van de Rijksuniversiteit Groningen gevestigd.

Die vestiging is een klein restant van de plannen die de Universiteit oorspronkelijk had ontwikkeld voor de Hortusbuurt. Die plannen, ontworpen in de jaren zestig van de twintigste eeuw gingen uit van een volledige sloop van de wijk, waarna de gehele wijk universitair terrein zou worden. Tegen die plannen rees zeer veel verzet.

Ook later, vlak voor en na de eeuwwisseling, waren er weer plannen voor uitbreiding van de RuG, dit keer met name in de oude Hortustuin. Na langdurige protesten en processen wordt in 2008 aan de rand van de oude tuin gebouwd.


Monumenten.
De Hortusbuurt kent diverse gemeentelijke en rijksmonumenten, variërend van een watertoren, de oude Rijks HBS, diverse herenhuizen tot oude graanpakhuizen. Sinds oktober 2007 is ook het BIM-pompstation aan de Turfsingel, ontworpen door architect Willem Dudok tot rijksmonument uitgeroepen.

In de oude Hortustuin zijn verschillende soorten stinzenplanten te vinden, waaronder de keizerskroon, daslook en de winterakoniet.
Nearby cities:
Coördinaten:   53°13'24"N   6°33'45"E
This article was last modified 13 jaren geleden