Szardínia

Italy / Sardinien / Neoneli /
 sziget, régió, láthatatlan, first-level administrative division (en)

Szardínia (olaszul Sardegna, szárdul Sardinna, katalánul Sardenya, spanyolul Cerdeña) a második legnagyobb sziget a Földközi-tengeren (Szicília után), amely Olaszország, Spanyolország és Tunézia között, Korzika szigetétől pedig déli irányban fekszik. Olaszország régiója, különleges autonómiával ellátott terület.
A "nurági" kor kezdetén, úgy Kr. e. 1500-ban a mükénéiek a szigetet Hyknusának (latin változat: Ichnusa) hívták. Ennek jelentése valószínűleg a "Hükszoszok szigete" (nusa = sziget), akiket Kr. e. 1540-ben I. Amosis üldözött el Egyiptomból. A sziget másik neve Sandalyon ("lábnyom") volt, feltehetően a sziget alakja miatt. A Szardínia a shardanák népének ("tengeri emberek") nevéből ered, az ő támadásukat verte vissza III. Ramszesz egyiptomi fáraó Kr. e. 1180-ban.
Szardínia területe 24 090 km², lakossága pedig 1 650 000 fő. A régió fővárosa Cagliari.
A szigeten élő nép a szárdok. Hagyományosan elsősorban pásztorkodással és halászattal foglalkoznak. A szárd nyelv az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágán belül az újlatin nyelvek közé tartozik. Nyelvük és folklórjuk sok archaizmust őrzött meg.
Közeli városok:
Koordináták:   40°3'48"N   8°58'42"E
  •  62 km
  •  90 km
  •  397 km
Array