АТ "Дніпровський машинобудівний завод" (Дніпро)

Ukraine / Dnipropetrovska / Dnipropetrovsk / Дніпро / вул. Будівельників, 34
 машинобудування  Додати категорію
 Завантажити фотографію

Дніпропетровський машинобудівний завод був створений 19 березня 1952 року. З 1992 року підприємство перейшло на випуск високотехнологічної продукції народно-господарського призначення.

За видатні досягнення в створенні спеціальної техніки Дніпропетровський машинобудівний завод був нагороджений:

1966 рік - Орденом Трудового Червоного Прапора;
1978 рік - Орденом Жовтневої Революції.

Понад 1100 працівників підприємства нагороджені державними нагородами, 4 людини удостоєні звання "Герой Соціалістичної Праці".

детально:
gaz21.su/index.php?showtopic=13663

19 березня 1952 р. зважаючи різко загострилася міжнародної обстановки Постановою Ради Міністрів СРСР створено завод №933 (п / я 192), згодом Дніпровський машинобудівний завод, з головним завданням - створення радіолокаційних комплексів для захисту держави від повітряного нападу.

Новий завод опинився на довгі роки в центрі величезної роботи державного масштабу. Вчені та організатори промисловості вирішували складні науково-технічні проблеми, де на усіх етапах історії заводу були злиті воєдино радіофізика, радіотехніка, радіоелектроніка, ракетна техніка, автоматика, матеріалознавство, системотехніка, інформатика. Все це вимагало створення нової, небаченої науково-дослідної та виробничої бази.

Першою великою трудовою перемогою молодого заводського колективу було створення системи ППО м. Москви в 1953 році. Завод разом з іншими підприємствами і організаціями успішно виконав це завдання! Стало очевидним: завод, як виробничий і науково-технічний колектив, в єдиній системі оборони країни - ствердився!

В середині 50-х років завод приступає до виробництва апаратури станцій гарматного наведення, зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) для ППО, а потім до створення складних радіолокаційних комплексів і систем, які в 70-80-ті роки становлять основу протиракетної (ПРО) і противокосмической оборони (ПКО) країни.

У 1960 році з використанням заводської апаратури, ЗРК С-75 збиває недосяжний раніше по висоті американський літак-розвідник «У-2», а в 1961 році в ході випробувань системи ПРО протиракетою була збита головна частина балістичної ракети Р-12 (США змогли це здійснити тільки через 23 роки). У 1970 році вперше в світі системою СПРН і ПКО в космосі ракетою знищується космічний об'єкт.

Саме ДМЗ забезпечив виробництво апаратури для створення широкого спектра багатофункціональних і багатоцільових радіолокаторів в діапозоні хвиль від декаметрів до міліметрів, від потужних передавальних пристроїв в сотні мегават в імпульсі до найтонших параметричних підсилювачів приймальних пристроїв.

У 80-і роки на перше місце вийшли завдання повного, комплексного освоєння і введення в дію понад 30-ти стаціонарних радіолокаційних об'єктів по всьому периметру Радянського Союзу, в результаті чого всі прикордонне повітряне і космічне простір СРСР було надійно захищене.

За три десятиліття заводом і КБ, в співдружності з іншими інститутами і підприємствами розроблені, вироблені, випробувані і передані Збройним Силам десятки і десятки радіолокаційних комплексів, систем, все більш потужних і досконалих передавальних пристроїв. Вінцем цієї роботи стало створення комплексу «Волга».

Для реалізації цього проекту потрібні були нові високі технології. В кінці 80-х років введено в експлуатацію новітній завод мікроелектроніки «Міелком». Продукція цього заводу була освоєна в найкоротші терміни з відпрацюванням всього технологічного циклу: від високоточної механіки до виробництва микросборок, що і стало основою створення останнього покоління РЛС XXI століття.

Необхідність підвищення точності і пропускної здатності РЛС ПРО зажадали створення принципово нової апаратури цифрової обробки радіолокаційних сигналів, яка вперше була розроблена в КБ для багатофункціональної РЛС "ДОН" і забезпечила максимально досяжну для 80-х років продуктивність.

Для розробки цієї апаратури було створено спеціальний підрозділ, система автоматизованого проектування цифрових пристроїв (САПР "Дніпро"), яка забезпечила наскрізний цикл проектування і з успіхом експлуатувалася в багатьох НДІ та КБ країни. Згодом, цим же колективом, який був виділений в СКБ АП, був розроблений складний комплекс цифрової апаратури РЛС СПРН "Волга" і цифрова апаратура для модернізації РЛС СПРН "Дарьял".

Створюються центральні командні пункти комплексного управління та узгодження роботи всіх радіолокаційних систем. Вони були оснащені унікальною швидкодіючої обчислювальної технікою виробленої на ДМЗ, здатної обробляти в частки секунди величезний обсяг інформації, що надходить і виробляти варіанти рішень для вищого державного і військового керівництва.

Командні пункти та сьогодні функціонують по складним, розгалуженим алгоритмам, що враховує величезну кількість чинників, все комплекси і системи працюють в автоматичному режимі в реальному масштабі часу, за єдиним задумом. Поряд із замовленнями ВПК заводом реалізуються проекти і для науки: по створенню найбільших в світі прискорювачів елементарних частинок; найпотужніших електровакуумних приладів.

Окрему сторінку в історії "Дніпромаш" займає виконання інтернаціонального обов'язку. Сотні фахівців - заводчан проводили монтаж апаратури ППО в 28 країнах світу, за що удостоєні нагород цих держав.

Найважливішим періодом історії ДМЗ була його робота в складі Центрального НВО «Вимпел», куди він увійшов в 1972 році. З 1985 р. ДМЗ став головним у виробничому об'єднанні, куди увійшли КБ «Дніпровське», СКБ АП, Південний радіозавод і його КБ «Пошук», завод «Електропобутприлад».

У цей період ЦНПО «Вимпел» разом з унікальними науковими інститутами і КБ з потужним виробничим комплексом брали участь у створенні Системи стратегічного паритету, її інформаційних і управлінських компонентів, коли в лічені секунди зліт ракети з будь-якої точки земної кулі фіксувався і інформація передавалася для прийняття відповідних дій . Країна мала також повну безперервну інформацію про усі об'єкти, що знаходяться в космосі.

Поряд з виробництвом радіолокаційних комплексів, починаючи з кінця 50-х років, завод займається випуском обладнання зв'язку як військового (Левкой-2, Граніт), так і цивільного (Р60/120) призначення.

Радіорелейні станції Р60 / 120 дозволили, вперше в СРСР, забезпечити телефонний, телеграфний зв'язок і передачу телевізійних каналів у важкодоступні й віддалені райони.

З огляду на досвід підприємства у виробництві обладнання зв'язку та цифрової обробки сигналів, що використовується у військовій техніці, в 1989 р. спільним рішенням трьох Міністерств СРСР ПО "ДМЗ" було визначено головним підприємством по створенню обладнання ціфрових телефонних станцій.

У 1992 році, з огляду на значний накопичений науково-технічний потенціал для забезпечення розробки засобів зв'язку, головний розробник ДАТ КБ «Дніпровське» наказом міністра №98 від 31.07.92 р. було призначено головною організацією Мінпромполітики по системам і засобам зв'язку.

За роки діяльності підприємства було створено багатотисячний трудовий колектив, який у Всесоюзному трудовому суперництві постійно займав призові місця, нагороджувався Дипломами, Прапорами, медалями ВДНГ. Досвід його роботи по кадровій політиці, за якістю, організації праці, з технічної творчості обобщался на найвищих рівнях.

За високі досягнення в створенні техніки спеціального призначення завод нагороджений двома орденами - Орденом Жовтневої Революції і Орденом Трудового Червоного Прапора. Понад 1100 працівників підприємства нагороджені державними нагородами, а 4 людини удостоєні звання Герой Соціалістичної Праці.

За роки незалежності України нагороджено орденами і медалями 22 людини, присуджено звання «Заслужений ...» - 13 осіб, стали Лауреатами Державної премії - 4 людини.

Починаючи з 1991 року на заводі здійснюється 100% конверсія виробництва.

З метою збереження науково-технологічного та виробничого потенціалу підприємства Указом Президента України в 1995 році на базі виробничого об'єднання військово-промислового комплексу була створена Державна холдингова компанія «Дніпровський машинобудівний завод» (ДХК ДМЗ), ліквідована в 2018 році. Нині юридичним правонаступником цієї компанії вважається Акціонерне товариство "Дніпровський машинобудівний завод".
Тел.
(056) 747-32-00
(056) 747-30-01
(056) 747-30-02
Сайт: dnepromash.com.ua (перенаправлення на один з блогів Живого Журналу про завод)
Електронна пошта: inform.dmz@gmail.com
Міста поруч:
Координати:   48°26'2"N   34°58'27"E
Ця сторінка востаннє змінена 3 років тому