Τζαμί Ασλάν Πασά (Δημοτικό Μουσείο) (Ιωάννινα) | ενδιαφέρον, διατηρητέο κτήριο, 17th century construction (en), ethnographic museum (en)

Greece / Ioannina / Ιωάννινα
 τζαμί, ενδιαφέρον, διατηρητέο κτήριο, 17th century construction (en), ethnographic museum (en)

Στο μουσειακό χώρο εκτίθενται κηροπήγια, κάδρα, κεραμικά βάζα και πιάτα που κοσμούσαν εσωτερικούς χώρους, κοσμήματα, όπλα, παραδοσιακές φορεσιές, κι υφάσματα καθώς και ξυλόγλυπτα έπιπλα. Μεταξύ των εκθεμάτων διακρίνουμε όπλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το πηλίκιο και το ξίφος του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, ένα από τα όπλα και την πίπα του Εσάτ Πασά, τελευταίου πασά των Ιωαννίνων.

Επίσης, εκτίθεται φωτογραφικό υλικό και πίνακες με θέματα από τις μάχες στο Μπιζάνι και την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. Στο Μουσείο, φιλοξενούνται εκθέσεις. Εδώ, εκτίθενται η συλλογή του Βασιλείου Πυρσινέλλα με πίνακες, είδη οικιακής χρήσης και διακόσμησης καθώς κι η συλλογή του Αλέξανδρου Πάλλη που περιλαμβάνει είδη οικιακής χρήσης, υφάσματα κι όπλα.

Τα εκθέματα αναφέρονται στους 18ο, 19ο και 20ο αιώνα. Τα θέματά τους είναι απο την δραστηριότητα του χριστιανικού, μουσουλμανικού, κι εβραϊκού στοιχείου στην Ήπειρο. Μεταξύ των εκθεμάτων διακρίνουμε εβραϊκά προικοσύμφωνα από το 1762 σε μεμβράνη. Στο Μεντρεσέ του Τζαμιού εκτίθεται η συλλογή Ραπακούση.

Διεύθυνση: Δημοτικό Μουσείο, Κάστρο Ιωαννίνων
Τηλ. 2651026356
Κοντινές πόλεις:
Συντεταγμένες:   39°40'24"N   20°51'37"E
Το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε τελευταία 8 έτη πριν