De Westerscheldetunnel

Netherlands / Zeeland / Terneuzen /
 Een foto toevoegen

De Westerscheldetunnel is een tunnel van 6,6 kilometer lang in de N62 onder de Westerschelde tussen Ellewoutsdijk en Terneuzen en is daarmee de langste tunnel voor het wegverkeer van Nederland. De tunnel wordt voor een periode van dertig jaar geëxploiteerd door de NV Westerscheldetunnel, voor 95,4% eigendom van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (als aandeelhouder van de Nederlandse staat) en voor 4,6% van de provincie Zeeland. Op 17 juni 2008 werd bekend gemaakt dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat de 95,4% van de aandelen verkoopt aan de provincie Zeeland, zo wordt de provincie voor 100% eigenaar van de tunnel. De tunnel is geopend op 14 maart 2003. Sindsdien zijn de autoveerdiensten Vlissingen – Breskens en Kruiningen – Perkpolder van de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland opgeheven.

De Westerscheldetunnel is een geboorde tunnel en bestaat uit twee buizen die met een tunnelboormachine gegraven zijn. Elke buis heeft ruimte voor twee rijstroken. Een vluchtstrook ontbreekt. Om de 250 meter zijn de tunnelbuizen aan elkaar gekoppeld door dwarsverbindingen. Normaal zijn de deuren naar de dwarsverbindingen vergrendeld, bij een calamiteit worden de deuren automatisch ontgrendeld. Het verkeer op de linkerrijbaan in de andere tunnelbuis wordt stilgelegd zodat mensen veilig de andere tunnelbuis in kunnen lopen.

De Westerscheldetunnel is 6,6 km lang en heeft aan de zuidkant, over een lengte van 1200 meter, een weggedeelte met een hellingsvlak van 4,5%. De maximale doorrijhoogte is 4.30 meter. Het diepste punt bereikt de tunnel onder de Pas van Terneuzen, 60 meter onder waterniveau.
Nearby cities:
Coördinaten:   51°22'4"N   3°47'51"E
This article was last modified 16 jaren geleden