Dubai

United Arab Emirates / Dubai /
 invisible (en), statlig förvaltning på första nivå, draw only border (en), governorate (administrative division) (en)

Dubai (på arabiska: دبي, Dubayy) kan antingen syfta på ett av de sju emirat som utgör Förenade arabemiraten på arabiska halvön eller emiratets huvudstad som ibland kallas "Dubai stad" för att skilja dem åt.
Det moderna emiratet Dubai skapades i och med bildandet av Förenade arabemiraten år 1971. Dock finns skriftliga dokument över att staden har existerat minst 150 år innan bildandet av Förenade arabemiraten. Dubai delar juridiska, politiska, militära och ekonomiska funktioner med andra emirat inom ett federalt system, fastän varje emirat har jurisdiktion över vissa funktioner som polissystem och ombesörjande och underhåll av lokala inrättningar. Dubai har det största invånarantalet och är det största emiratet till ytan efter Abu Dhabi.[3] Dubai och Abu Dhabi är de enda emiraten som har vetorätt när det gäller allvarliga ärenden som gäller hela Förenade arabemiraten. Dubai har regerats av Al Maktoum-dynastin sedan 1833. Emiratets nuvarande regent är Mohammed bin Rashid Al Maktoum som även är premiärminister och vicepresident av Förenade arabemiraten.
Arabiska är landets språk men även engelska som är turistspråk och det talas även andra asiatiska språk som urdu och hindi.

Google panoramas:
goo.gl/maps/6ygJvoTr2XDcwyH88
Nearby cities:
Koordinater:   24°58'11"N   55°18'15"E
Array