Wikimapia is a multilingual open-content collaborative map, where anyone can create place tags and share their knowledge.

Beijum (Groningen) | wijk, buurt(combinatie)

Netherlands / Drenthe / De Wolden / Groningen
 wijk, buurt(combinatie)  Categorie toevoegen
 Een foto toevoegen

Beijum is een wijk in het noorden van de stad Groningen. De straatnamen hebben betrekking op heerden. Beijum werd gebouwd in de jaren '70 en '80 van de twintigste eeuw.


Geschiedenis.
Beijum is één van de eerst bewoonde gebieden van de provincie Groningen. Al in de periode van 250 voor tot 150 na Chr. was er sprake van bewoning op de wierde Beiahêm. Deze was gelegen aan zee (het brede estuarium van de Hunze) en werd in de 3e eeuw overspoeld. De verhoging van het landschap, waar de wierde gelegen moet hebben, is nog te zien bij het huidige gezondheidscentrum.

In de 11e eeuw werd begonnen met de afgraving van het veengebied en ontstond weer een dorp Beijum. Dit had zijn eigen kapel en borg. De laatste is in 1738 afgebroken. Het schathuis bleef staan en kan nog herkend worden in het pand Beijumerweg 15. Het kerkhof, behorende bij de ook afgebroken Middeleeuwse kapel in Beijum, bevindt zich nog op het terrein rond de boerderij in het midden van de wijk, waar op korte termijn weer een kinderboerderij zal worden gevestigd.

Het gehucht lag in de gemeente Bedum en kwam in 1969 (tegelijk met de gehele gemeente Noorddijk) bij de stad Groningen. De grote waterpartij die door de wijk loopt, met de naam Noorddijkstermaar, is de verbrede grenswatergang.

De eerste bewoners van de nieuwe wijk betrokken hun nieuwbouwwoning in 1978. De wijk heeft twee winkelcentra, die zijn of worden gerenoveerd.



Een korte geschiedenisles…
Beijum ligt op de laatste uitlopers van de Hondsrug en is een van de vroegst bewoonde gebieden van de provincie Groningen. Al in de periode van 250 voor tot 150 na Chr. was er sprake van bewoning op de wierde 'Beiahêm'. Deze was gelegen aan zee en werd in de 3e eeuw overspoeld. De verhoging van het landschap waar de wierde gelegen moet hebben, is nog te zien bij het huidige gezondheidscentrum.
In de 11e eeuw werd begonnen met de afgraving van het veengebied en ontstond weer een gehucht Beijum. Dit had zijn eigen kerk en borg. In de tweede helft van de vijftiende eeuw raakte Beijum door oorlogen deels verwoest en ontvolkt. De kerk verdween. De borg is waarschijnlijk in 1738 afgebroken. Het schathuis bleef staan en kan nog herkend worden in de boerderij, Beijumerweg 15.
Het gehucht Beijum lag eerst in de gemeente Bedum en kwam in 1969 bij de stad Groningen.
In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw verhuisden veel Groningers naar omliggende gemeenten. Om dit tegen te houden werd besloten om de wijk Beijum te bouwen. Het moest een nieuwbouwwijk worden met een landelijke uitstraling.
Op 29 mei 1978 overhandigde wethouder Max van den Berg de sleutel van de eerste woning aan de Fossemaheerd aan zijn nieuwe bewoners.

Beijum anno 2006
Inmiddels heeft de wijk Beijum zijn 25ste verjaardag al weer achter de rug. Winkelcentrum Beijum (west) is vernieuwd en ook Winkelcentrum-oost zal onder handen worden genomen. Beijum telt tegenwoordig rond 13.500 inwoners in 5.950 huishoudens. In de loop der jaren is de beplanting van tuinen en parken zodanig gegroeid dat Beijum zich met recht een groene wijk mag noemen. Door het Recreatiegebied Kardinge, dat direct achter de bebouwing begint, kun je vanuit de wijk zo de natuur in. Ook om te sporten zijn er diverse mogelijkheden. De Groninger binnenstad is goed bereikbaar. Dit maakt Beijum tot een prima wijk om in te wonen.
Nearby cities:
Coördinaten:   53°14'51"N   6°35'38"E
  •  7.7 km
  •  25 km
  •  57 km
  •  86 km
  •  103 km
  •  126 km
  •  215 km
  •  252 km
  •  262 km
  •  279 km
This article was last modified 15 jaren geleden